У київському Національному палаці мистецтв «Україна» відбулася церемонія жеребкування фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Участь у ній брали президент УЄФА Мішель Платіні і видатні зірки минулих років, гравці команд-чемпіонів: Віктор Понєдєльнік (СРСР), Луїс Суарес, Жоан Кандевіла (обидва — Іспанія), Джанні Рівера (Італія), Пауль Брайтнер, Горст Грубеш, Олівер Біргофф (усі — Німеччина), Ален Жіресс, Зінедін Зідан (обидва — Франція), Петер Шмейхель (Данія), Антонін Панєнка (Чехословаччина), Марко ван Бастен (Нідерланди), Антоніос Нікополідіс (Греція).
До присутніх звернувся Президент України Віктор Янукович. А Сергій Бубка презентував м’яч чемпіонату «Танго 12». Саме жеребкування провели генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно, Марко ван Бастен, Зінедін Зідан, Петер Шмейхель і Горст Грубеш.
Інтерес до цієї події був величезний — її наживо транслювали понад 70 телекомпаній з 150 країн світу, висвітлювали 500 журналістів. У столиці України були присутні близько 700 високоповажних гостей, представники всіх 53-х асоціацій, що входять до УЄФА.
Після церемонії, котра тривала 54 хвилини, численна армія журналістів на шостому поверсі «України» в спеціально обладнаних залах спілкувалася з тренерами команд-учасниць. Нас, звісно, найбільше цікавила група D.
Олег Блохін (Україна):
— Не слід забувати, що на чемпіонат Європи приїдуть шістнадцять найкращих команд. Наша група, як група. Могло бути і гірше. Якщо подивитись на квартет В, то в ньому зібралися найсильніші — одні з лідерів європейського футболу.
Чотири команди нашої групи мають рівні шанси на продовження виступів. І якщо англійці та французи вважають, що вони сильніші, тому що знаходяться вище у рейтингу, то вони помиляються. Україна також матиме гідний вигляд. І шведи, сподіваюся, не погодяться з роллю аутсайдера. Отже, вважаю, що Англія та Франція не є фаворитами групи D.
Враховуючи вже конкретних суперників, внесемо певні зміни до програми підготовки. Насамперед у плані тактики. Шведи й англійці грають приблизно в однаковий футбол, у французів свій стиль. До кожного суперника готуватимемося окремо.
Скажу, що мене геть усе влаштовує. Не знімаю із себе відповідальності, хоча багато хто тепер казатиме, що ми не вміємо грати з провідними командами. Підтримувати треба збірну! Чим більше буде підтримки, тим краще...
Фабіо Капелло (Англія):
— Ми потрапили до складної групи. Першу зустріч проведемо із Францією, а це досить сильна команда. З Україною також буде несолодко, оскільки вона гратиме в рідних стінах. Проте нам цілком до снаги подолати груповий етап. Щоправда, існує велика ймовірність нашої зустрічі з Італією вже на стадії чвертьфіналу, а цього особисто мені дуже не хотілося б.
Ерік Гамрен (Швеція):
— Це непроста група. Та хіба бувають прості? Можу сказати, що особисто я задоволений результатом жеребкування. Грати в такому квартеті напевне дуже цікаво. Я чудово пам’ятаю, що ми цього літа обіграли збірну України, але то була товариська зустріч, а попереду в нас — матчі зовсім іншого характеру. До речі, товариський матч ми зіграли не лише з Україною — не так давно провели поєдинок проти англійців. Але, повторюю, на чемпіонаті Європи все буде зовсім інакше. Добре чи погано, що стартуємо матчем проти України? Не знаю, але проти господарів завжди важко грати.
Лоран Блан (Франція):
— А чи є взагалі серед чотирьох груп легка? Усі вони важкі, а особливо — група В. Не варто забувати, що ми могли опинитися на місці Данії. Мабуть, результати жеребкування ніколи не можуть задовольнити повністю, але я думаю, вони могли бути набагато гіршими для Франції. В нашому квартеті є явний фаворит — Англія, а також три команди, кожна з яких має шанс на вихід до плей-оф.
Ми нещодавно зустрічалися з англійцями, але то був товариський поєдинок. А тепер зіграємо й офіційний. Враховувати треба й те, що проти нас не гратиме Вейн Руні, котрий в першому турі відбуватиме дискваліфікацію. Взагалі протистояння Франції та Англії завжди носило принциповий характер, в ньому багато що поставлено на карту. 
На церемонії жеребкування побував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.
Фото «Голосу України».
Сподівання на патріотизм і відповідальність
Голова Верховної Ради Володимир Литвин у суботу, відповідаючи на запитання журналістів щодо результатів жеребкування групового етапу чемпіонату Європи з футболу Євро-2012, заявив, що вважає суперників України дуже сильними. Це збірні Франції, Швеції та Англії, повідомляе прес-служба ВР.
«Шведи, французи та Англія — одна з найсильніших груп. Хотіли як краще, але одержали дуже сильний квартет, — зазначив Володимир Литвин. — Я сподіваюся, вірю, що у наших футболістів прокинуться почуття, без яких не може бути результату, — відповідальність і патріотизм».
Палац «Україна» у святковому вбранні.
Олег Блохін, Ерік Гамрен, Лоран Блан, Фабіо Капелло (зліва направо).