Навантаження на одне робоче місце на Тернопільщині зменшилось з 21 особи на початку року до шести у жовтні. І хоч рівень безробіття тут залишається одним з найвищих в Україні, але ринок праці за десять місяців помітно пожвавився. Роботодавці надіслали більше заявок, ніж у січні—жовтні минулого року, працевлаштовано практично кожного другого, хто звернувся до служби зайнятості.
Понад 450 ініціативних людей завдяки одноразовій виплаті допомоги з безробіття відкрили свою справу, 4,7 тисячі безробітних пройшли професійне навчання, чимало з них — за індивідуальними програмами на конкретні замовлення роботодавців. Серед тих, кому доводиться освоювати робітничі професії, велика частка має дипломи ВНЗ. Дедалі більше безробітних залучається до оплачуваних громадських робіт: з початку року таких було понад 7,3 тисячі. Щоправда, з настанням зими досягнуті темпи можуть дещо скоротитися.
Працевлаштованих могло б бути набагато більше, якби не зарплата... Із заявлених вакансій 95,7 відсотка пропонувалися із заробітною платою, нижчою від середньої по області (а вона і так вже багато років є найнижчою в Україні, у вересні, наприклад, становила 1927 грн.), лише 4,3 відсотка пропозицій перевищували цей рівень.
На знімку: у фойє тернопільського міськрайонного центру зайнятості завжди людно.
Фото автора.