Фермеру з Вінниччини спалили три скирти, а міліція написала, що пожежа сталася через необережне поводження з вогнем
 
— З Томашпільської районної міліції написали, що скирта згоріла через необережне поводження з вогнем, — каже фермер з села Благодатне Томашпільського району на Вінниччині Володимир Припиновський. — Виходить, я сам собі спалив сіно?.. Хіба я собі ворог? Чим худобу годуватиму зимою?
Володимир разом з дружиною доглядають три корови, теля, свиней, мають у господарстві коня. Припасли на зиму три скирти сіна і всі три їх спалили.
— У сусідки так само не стало копиці сіна, — продовжує розповідь фермер. — У неї хата могла згоріти. Бо сіно зберігала під навісом, зверху й з боків закрила шифером, щоб дощ не намочив. У нас згоріла остання копиця в суботу, а в неї наступного дня. Вже боїмося спати лягати. На городі нема що палити, то можуть до будинку добратися.
За словами Володимира Припиновського, за три роки в селі спалили десять скирт. «У нас всього 27 людей проживає, село невелике, а бачите, що робиться...»
Корми на зиму фермер зберігав приблизно за п’ятдесят метрів від будинку. Наприкінці серпня нинішнього року до них зайшла схвильована сусідка. Сім’я якраз вечеряла. Вона побачила, як розгорається полум’я і поспішила повідомити Припиновських. Пожежники приїхали приблизно через півгодини. Гасити вже не було що. Сіно горить швидко. Своїми силами фермеру також не вдалося приборкати червоного півня.
— Від нас викликати пожежників не так просто, — уточнює співрозмовник. — На все село один стаціонарний телефон, він у будинку нашої землячки-пенсіонерки. Але до неї далеченько. Користуємося мобільним, якщо є гроші на рахунку. Щоправда, з пожежниками по мобільному нема зв’язку. То ми набирали «102», а міліціонери вже викликали пожежників.
Через три дні після пожежі фермер отримав з районної міліції відповідь. Текст здивував чоловіка вже з першого речення. В ньому сказано, що внаслідок необережного поводження з вогнем сталася пожежа, під час якої згоріла скирта в його господарстві. «Я розумію, якби сіно зберігав на подвір’ї, біля кухні, де користуємося вогнем, і якась іскра проскочила, то могло бути загорання. Але ж скирти на городі. А там чого з вогнем ходити?» Далі потерпілому пояснили, чому за фактом пожежі не порушили кримінальну справу. З’ясувалося, завдані збитки не такі значні, щоб це робити.
— Для них, може, й незначні, а я виростив і зібрав сіно на більш як двадцяти сотках, — каже фермер.
Трохи більше як через місяць після пожежі не стало ще однієї скирти на городі у Припиновського. «Вранці виходжу з хати, дивлюся, на місці скирти тільки купа згарища, — каже Володимир. — Значить, вночі спалили, бо ввечері вона ще стояла». За словами Володимира, з міліції знов відповіли так само, як і перший раз, мовляв, нема значної шкоди, щоб порушувати кримінальну справу.
— Навіть тепер, коли не стало третьої скирти, і міліція нарешті затримала того, хто міг це зробити, роздумують, порушувати справу чи ні, — продовжує чоловік. — Нам ніхто нічого не каже.
У суботу, 19 листопада, тільки перші сутінки впали на село, фермер побачив з вікна будинку, як на городі знову стоїть стовп полум’я. «Той, хто це робить, вже так знахабнів, що й ночі не чекав, — каже спересердя чоловік. — Не побоявся, що його можуть побачити. Про його нахабство свідчить і те, що наступного дня, тобто в неділю, 20 листопада, спалили скирту моїй сусідці Поліні Максимець. Жінка припасла на зиму сіно для корови, а тепер сльози втирає».
Пожежників цього разу фермер не викликав. Каже, все одно не встигли б доїхати. Сам гасив, щоб вогонь не перекинувся далі. Згарище обкопав і почав чекати міліціонерів. Вони приїхали з собакою і кінологом. «Собака зразу взяв слід і повів до хати, де живуть ті, кого ми підозрюємо, — продовжує співрозмовник. — Його заарештували, але дільничний каже, що скоро випустять. Як воно буде далі, ми нічого не знаємо. Зате добре відомо, скільки пропало людської праці. Спалити десять скирт у маленькому селі! Це ж треба, щоб міліція допустила до такого! Ми вже й листа написали начальнику міліції, щоб робив щось. Всі в селі підписалися під ним, за винятком двох людей...» Як пояснюють односельці, йдеться про сім’ю приїжджих. Вони живуть без прописки, у чужій хаті, ніде не працюють. До їх появи у Благодатному був лад і спокій, а тепер...
Вінницька область.
 
ТИМ ЧАСОМ
 
28 листопада — 28 загорань!
За два дні до початку зими на Вінниччині палали трава й очерет.
Протягом одного дня (28-го числа) у сільській місцевості регіону зафіксовано стільки само пожеж. До цього пожежники жодного разу не отримували стільки викликів за такий короткий період часу.
За інформацією прес-служби обласного управління МНС, у більшості випадків горіли трава та очерет у лісосмугах, на околицях лісу та в заплавах. Найбільше загорань (шість) сталося на території Вінницького району. Трохи менше — у Бершадському і Калинівському районах. Пожежним командам довелося виїжджати на виклики також у Мурованокуриловецькому, Теплицькому, Тиврівському, Липовецькому та Козятинському районах. Загалом вогонь довелося гасити на 80 гектарах території. Вітряна погода не сприяла роботі вогнеборців. У деяких випадках вітер знову роздмухував полум’я на вже локалізованій ділянці пожежі.
— Причиною загорань у всіх випадках стало необережне поводження з вогнем, — каже керівник прес-служби вінницьких рятувальників Олександр Кутовий. — На жаль, нікого з тих, хто пустив червоного півня, не вдалося спіймати на гарячому.
Загалом з початку року в області зареєстровано 1659 пожеж, під час яких загинуло 78 осіб.
 
Коментар
 
Анна Олійник, начальник сектору зв’язків з громадськістю УМВС у Вінницькій області:
— За інформацією начальника Томашпільського райвідділу міліції, оперативна група, яка виїжджала на місце пожеж, не знаходила підстав для порушення кримінальної справи. Тільки на місці останньої пожежі виявили ознаки скоєння злочину. Пошуковий собака вивів на слід підозрюваного. Це чоловік 25 років, раніше був засуджений, його притягали до кримінальної відповідальності за скоєння крадіжки. Вирішується питання про порушення кримінальної справи за статтею 194 Кримінального кодексу — умисне знищення або пошкодження майна. Термін покарання за цією статтею — до трьох років позбавлення волі.