Міжнародний день людей, які мають особливі потреби, — це день спокути, сказав Голова Верховної Ради Володимир Литвин минулої суботи під час відкриття у Новограді-Волинському реконструйованого територіального центру соціального обслуговування. 

Він наголосив, що про людей з обмеженими можливостями треба говорити не лише 3 грудня. Адже тільки на Житомирщині майже 90 тисяч тих, хто має ті чи інші проблеми. А загалом в Україні нині понад два з половиною мільйони інвалідів, до того ж інвалідність через низку причин молодшає. В. Литвин зазначив, що люди, які мають особливі потреби, більш відповідальні, життєстійкі, ніж інші члени суспільства. Це справжні життєлюби, і суспільство повинно відчувати таких людей, співпереживати, — підкреслив він, зазначивши водночас, що на зміну колективізму прийшов час індивідуалізму, але добре було б не втрачати такі риси суспільного співпереживання, які ми мали в недалекому минулому, коли люди відчували лікоть один одного. Тому треба дійти до кожного. «Цивілізованість будь-якої країни, будь-якої влади визначає і те, як вона піклується про людей з обмеженими можливостями», — зауважив В. Литвин.

Голова Верховної Ради також висловив упевненість, що в 2012 рік країна увійде з новим бюджетом. Він нагадав: коли не прийнятий головний фінансовий документ, усі видатки щомісяця здійснюються за принципом «однієї дванадцятої» від торішнього. А це означатиме, що тоді ні про який розвиток чи капітальні вкладення годі й говорити. Цього допустити не можна, бо краще недосконалий бюджет, ніж його відсутність. До того ж Голова Верховної Ради нагадав, що показники в держбюджеті на 2012 рік залежатимуть від результатів переговорів з Росією щодо ціни на газ. Він прогнозує, що роботи у Верховної Ради буде багато, а розгляд низки питань буде надзвичайно активним і бурхливим .

Глава парламенту передав реабілітаційному центру автобус «Богдан», який обслуговуватиме інвалідів, «бо цим людям через їхнє нездоров’я не вистачає спілкування». Також В. Литвин подарував центру річну передплату на районну газету, а ще вручив соціальним працівникам закладу і пацієнтам подарунки. Він пообіцяв допомогти центру з придбанням сучасного медичного обладнання та обладнання господарського призначення.

Того ж дня в одному з мікрорайонів Новограда-Волинського було відкрито амбулаторію сімейних лікарів загальної практики (на знімку). Як повідомив головний лікар міськрайонного територіального медичного об’єднання Василь Борис, це вже третій такий заклад у місті. Наступного року відкриють ще як мінімум дві амбулаторії. Створюючи їх, спиралися на європейський досвід. Тут надаватиметься первинна медична допомога мешканцям мікрорайону — це приблизно півтори тисячі дорослих і 800 дітей. Колектив — сімейний лікар і лікар-педіатр, дві медсестри. Створення таких амбулаторій — то конкретний крок реформування медицини: розмежування первинної і вторинної ланки. Сімейний лікар супроводжує свого пацієнта через консультації з вузькими спеціалістами. Люди, як розповів Василь Борис, задоволені такими змінами, бо не треба стояти в чергах у поліклініці, де легко підхопити інфекцію. Кожен житель знатиме в обличчя свого сімейного лікаря, зможе без проблем звернутися до нього по консультацію. А вузькі спеціалісти надаватимуть допомогу в центральній медичній установі.

Міський голова Володимир Загривий зазначив: нині багато говорять про необхідність створення медичних округів, а Новоград-Волинське територіальне медичне об’єднання, яке обслуговує понад сто тисяч жителів міста й району і де чітко розмежовуються функції первинної і вторинної ланок, саме і є прообразом такого медичного округу.

В. Литвин, у свою чергу, нагадав: усі дані на пацієнтів будуть у комп’ютері, не виникатиме проблем з паперами, пошуком карток у реєстратурі. Він передав територіально-медичному об’єднанню наркозно-дихальний апарат, амбулаторії — кардіограф.

Житомирська область.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.