Злочини проти працівників ЗМІ, їх розслідування та заходи щодо їх попередження обговорювали під час наради у Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації

Відкриваючи засідання, голова комітету Андрій Шевченко, зокрема, наголосив: «Cмерть людини є трагедією незалежно від професії». А випадки загибелі журналістів привертають увагу суспільства не лише внаслідок загальнолюдської трагічності цього факту, а й через ймовірність зв’язку таких подій із виконанням працівниками ЗМІ своїх професійних обов’язків. За словами народного депутата, необхідність проведення цієї наради спричинила, зокрема, загибель фотокореспондента тижневика «2000» Віталія Розвадовського та працівника компанії «КТК» Сергія Лободи (Луганська область).

Начальник Головного управління нагляду за додержанням законів при провадженні ОРД, дізнання та досудового слідства Генеральної прокуратури України Роман Андрєєв у своєму виступі зазначив, що у ГПУ створено робочу групу з розслідування злочинів проти працівників мас-медіа. «Більшість таких злочинів розкривається», — наголосив він.

Начальник Головного слідчого управління МВС України Василь Фаринник ознайомив присутніх із заходами: як міністерство сприяє журналістам у їхній роботі. Зокрема, є звернення міністра до особового складу МВС з даного питання і відповідна пам’ятка працівникам органів внутрішніх справ. Відповідаючи на запитання щодо розслідування загибелі В. Розвадовського та С. Лободи, начальник Головного слідчого управління МВС наголосив: «Жодна версія, в тому числі щодо зв’язку вбивств із виконанням працівниками ЗМІ своїх службових обов’язків, органами слідства не відкидається».

Голова комітету А. Шевченко за підсумками наради запевнив присутніх, що «всі злочини проти журналістів комітет тримає і триматиме на особливому контролі».

Вл. інф.