Чи потрібно вносити зміни до чинних законів України щодо експертизи навчальних програм, підручників для системи загальної середньої освіти? 
Це питання розглядали члени парламентського Комітету з питань науки і освіти на черговому засіданні. Після обговорення народні обранці вирішили рекомендувати Верховній Раді відхилити запропонований колегами законопроект.
Ним передбачалося встановити порядок, за яким навчальні програми, підручники, передбачені Державним стандартом загальної середньої освіти, могли бути затверджені спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі освіти лише за наявності експертного висновку Національної академії наук та Національної академії педагогічних наук.
Промовці зазначили, що проблема достатньо врегульована, зокрема, частиною першою статті 19 Закону «Про освіту» та частиною першою статті 42 Закону «Про загальну середню освіту». НАУ та НАПН уже визнані установами, які здійснюють наукове та методичне забезпечення освіти, що включає в себе і відповідну експертизу.
Крім того, існують відповідні накази профільного міністерства та затверджено Положення про Всеукраїнський конкурс рукописів підручників, які неодмінно реєструються Міністерством юстиції. Ними передбачена і обов’язкова експертна оцінка видань ученими національних академій наук.
Вл. інф.