Розгляд проектів законів про державний бюджет України на 2012 рік та про державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013 і 2014 роки, які попередньо планувалося розглянути у четвер, 8 грудня пропонується відтермінувати. Бо ще не завершено переговори з Росією щодо газу. Оскільки досі не відомо ціну на газ для України, відтак, основні макроекономічні показники ще потребують узгодження. Про це повідомив на погоджувальній раді голів парламентських комітетів та лідерів фракцій Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Загалом за пропозиціями парламентських комітетів і депутатських фракцій до порядку денного внесено 92 питання, серед них переважають урядові ініціативи. А також чималий пакет пропозицій про включення законопроектів до порядку денного, питання обрання суддів, ратифікації.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував у зв’язку з накопиченням великої кількості законопроектів, які необхідно ухвалювати в другому читанні, продовжити робочий день парламенту в вівторок та четвер до завершення розгляду запланованих питань. Регіонали також наполягають на розгляді законопроектів про дозвільні системи, постанови про електронний документообіг у Верховній Раді. О. Єфремов звернувся до глави парламенту із проханням роз’яснити інформацію, розповсюджену в ЗМІ, щодо закупівлі депутатам дорогих ноутбуків. А також щоб Верховна Рада вплинула на ситуацію, пов’язану із ліквідацією БТІ та новим порядком реєстрації нерухомості органами юстиції, бо це стосується практично всіх громадян, і на місцях уже розпочинаються хаос і паніка.
Глава парламенту роз’яснив, що комп’ютери закуповувалися для парламентського апарату, а не для народних депутатів, оскільки технічна база в парламенті не оновлювалася вже майже десять років. Ініціативу про запровадження електронного документообігу в парламенті В. Литвин пояснив потребою економити.
Фракція КПУ запропонувала розглянути законопроекти про посилення відповідальності за пропаганду фашизму і нацизму,  а також внесення змін до Податкового кодексу щодо оптимізації ставок за видобуток нафти і газу.
Фракція Народної партії, за словами її лідера Ігоря Шарова, підтримала пропозицію продовжити пленарні засідання парламенту до завершення розгляду запропонованих у розкладі засідань питань. 
Опозиція знову наполягає на декриміналізації статті 365 Кримінального кодексу щодо відповідальності колишніх високопосадовців. Лідер фракції «БЮТ—«Батьківщина» Іван Кириленко привернув увагу до соціально-економічної ситуації у державі. За його словами, стан справ дуже схожий на той, що спостерігався наприкінці 2008-го — початку 2009 року: згортається виробництво металу, від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі, тануть золотовалютні запаси, знижується зарплата у виробничій сфері, а про заходи стабілізації ситуації не йдеться, запобіжних заходів у порядку денному сесії нема. Депутат укотре загострив увагу на ситуації з ув’язненням Ю. Тимошенко та Ю. Луценка і реакції міжнародної спільноти.
Микола Мартиненко («НУ—НС») також закликав Верховну Раду розглянути законопроекти про декриміналізацію та питання про депутатські пільги.
До парламенту надійшло декілька проектів постанов про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для з’ясування обставин смерті шахтаря в Донецьку під час пікетування чорнобильцями Пенсійного фонду. Під час години запитань до уряду фракції «БЮТ—«Батьківщина» та «НУ—НС» запропонували заслухати інформацію міністра внутрішніх справ щодо подій у Донецьку під час ліквідації наметового містечка чорнобильців.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
Іван Кириленко, Ігор Шаров.