Учора в столиці відбувся «круглий стіл» на тему: «Як захистити моральність в Україні в інтересах дітей та суспільства в цілому. Думка громадськості». Близько сорока учасників дискутували, чи варто ліквідовувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі, що робити з новим законопроектом на цю тему та як уберегти дітей від шкідливого впливу ЗМІ. Спеціалісти зауважують: норми, прописані в законопроекті, неконкретні і зручні для закриття нелояльних мас-медій.
Новий законопроект «Про захист суспільної моралі» прийняли в першому читанні, та після довгих дискусій і протестів журналістів відправили на доопрацювання в середині листопада. Медійники наголошують: за новою редакцією влада зможе впливати на зміст преси, телебачення й інтернет-видань, відбирати ліцензії та закривати доступ до «аморального» контенту без рішення суду.
На думку професора, президента Академії української преси Валерія Іванова, регулювати мораль правовими засобами — юридичне невігластво. Учений нагадав: у європейських країнах та США нема державних органів, схожих на нашу НЕК, які контролювали б «моральні» питання. Експерт називає Нацкомісію цензурним комітетом і вважає, що альтернативою буде саморегуляція ЗМІ та медіаграмотність.
Медіаграмотність нині — перспективний напрям: десятикласники більш ніж 80 українських шкіл уже вивчають курс медіаосвіти в рамках всеукраїнського експерименту. Керівник лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти НАПНУ Любов Найдьонова вважає керівництво вітчизняних телеканалів недостатньо компетентним, щоб передбачати вплив телепродукції на дітей. Щоб діти вміли критично оцінювати продукцію мас-медіа, слід виробляти спеціальні навички.
Однак треба покладатися не тільки на дитячий розум, переконані телевізійники. На думку представника Телекомунікаційної палати України Ірини Козлової, за бажанням батьків треба захищати кодами спеціалізовані кабельні канали (ті, що цілодобово показують фільми жахів тощо). А на каналах відкритого доступу транслювати недитячі передачі після півночі.
Учасники «круглого столу» зійшлися на тому, що Закон «Про захист суспільної моралі» не варто приймати у новій редакції. Мовляв, краще його взагалі ліквідувати, натомість внести потрібні норми в закони, що стосуються ЗМІ.
Дискусії тривають. Поки що неясно, чи змайструють із моралі (аморальності) гральні кубики для передвиборчих маніпуляцій. Не чекаючи цього, варто розвивати «делікатну тему» у власних родинах.