Футбол. Ліга Європи. Груповий раунд. 5-й тур. 1 грудня.

Група Е. «Маккабі» (Ізраїль, Тель-Авів) — «Бешикташ» (Туреччина, Стамбул). 2:3.
«Сток Сіті» (Англія) — «Динамо» (Україна, Київ). 1:1. Голи: Апсон, 27 (автогол), Джонс, 81.
«Сток Сіті»: Бегович, Шоттон, Гат, Апсон, Гіггінботем, Пеннат, Палдассіос, Діао (Фуллер, 70), Ділеп, Джонс (Волтерс, 84), Джером. Тренер — Тоні П’юліс.
«Динамо»: Шовковський, Сілва, Юссуф (Нінкович, 85), Хачериді, Бетао, Гусєв, Алієв, Вукоєвич, Ярмоленко, Ідейє, Шевченко (Алмейда, 73). Тренер — Юрій Сьомін.
Рефері — Флоріан Майєр (Німеччина).
Сток-он-Трент. Стадіон «Британія». 23 774 глядачі. 4 градуси.
Англія вже повністю перебуває в полоні різдвяних настроїв. Усюди яскравими ліхтариками виблискують ялинки, лунає святкова музика, а з вітрин переважної більшості крамниць і торгівельних центрів усіх вітають симпатичні Санта Клауси.
Але у футболу свої свята. А єврокубки серед них, як відомо, мають особливий статус. Не дуже гарячого вечора на стадіоні клубу «Сток Сіті» трибуни були заповнені майже повністю. А напередодні тут у прес-центрі Юрій Сьомін спілкувався з представниками ЗМІ. Йому, зокрема, розповіли, що Тоні П’юліс матч проти нашої команди порівняв із фіналом.
— А для вас яке він має значення? — запитали тренера киян.
— До фіналу ще далеко. Але цей поєдинок і для нас дуже важливий. Команда «Стік Сіті» має свій стиль гри. Їхні гравці потужні, добре підготовлені фізично, нав’язують єдиноборства. Особливо в повітрі. Має бути складний поєдинок. Завдання наші максимальні — виграти.
Господарі почали першим номером, а «Динамо», тим часом, заходилося налагоджувати оборону. Але дуже швидко англійські намагання вщухли. І вже гості досить переконливо показали, що вміють гостро атакувати. Гусєв обіграв кількох суперників у їхньому карному майданчику, миттєво прострелив. Але, на жаль, не знайшлося жодної нашої ноги, щоб замкнути цю передачу.
Одне слово, гра вирівнялася. А динамівці почали діяти конструктивніше і значно цілеспрямованіше. І згодом відкрили рахунок. Відмінно зіграв Ярмоленко, котрий протяг м’яча і віддав його під удар Алієву. У того цього разу вийшло чудово. Щоправда, м’яч влучив у Апсона і вже від нього потрапив у ворота.
Після цього і до кінця тайму наші мали велику перевагу, бо суперник діяв повільно і мляво. Однак цим динамівці, хоч як прикро, не скористалися. По-справжньому небезпечних моментів вони не створювали. Катали м’яча туди— сюди і ніяких загострень. А другий гол був потрібний, мов повітря. Тоді нашим футболістам дихалося б легше.
Після перерви, на жаль, виправдалися найгірші сподівання. Либонь, Тоні П’юліс знайшов потрібні слова для підопічних. Адже у другому таймі вони почали діяти значно активніше. Головне, що вони не давали грати динамівцям. Потім їхній тренер зробив незрозумілі заміни. Можливо, треба було випускати Мілевського, щоб той активними діями попереду допоміг зняти напругу біля воріт Шовковського.
Англійці почали тиснути ще з більшим завзяттям. І, зрештою, забили рятівний гол. Джонс відгукнувся на горішню передачу, мов баскетболіст, високо вистрибнув і влучно пробив головою. Юссуф, котрий мав йому завадити, опинився в ролі пасивного спостерігача.
Було ще трохи часу, щоб добитися перемоги. Але остання дуже гостра атака киян була невдалою. Ярмоленко потужно пробив, але воротар парирував м’яч на кутовий. Отже, отримали нічию, котра для нас гіркіша за поразку.
— Ми добре зіграли перший тайм, нав’язали свою гру, — сказав на прес-конференції Юрій Сьомін. — А от після перерви все було гірше. Господарі, скориставшись перевагою в повітрі, зрівняли рахунок...
— Цікаво, що ж ви сказали в перерві своїм футболістам, котрих важко було впізнати? Це треба ж було так погано зіграти.
— Я просив їх поводитись, як і в першому таймі. Але є і суперник, котрий не дозволив нам діяти комбінаційно...
Тепер можна лише пошкодувати за втраченими очками в київському поєдинку проти «Сток Сіті», в Тель-Авіві в матчі з «Маккабі». Та й «Бешикташу» не повинні були програвати на останніх хвилинах зустрічі в Стамбулі. Залишається тільки засмутитися. Теоретично «Динамо» може обійти стамбульців, якщо ті поступляться вдома, приймаючи «Сток Сіті» з будь-яким рахунком, а динамівці переграють на своєму полі ізраїльський клуб у чотири м’ячі. Але все це, либонь, уже марні розмови. Потяг пішов і його не наздогнати. А прихильникам «Динамо» вже вкотре залишається готуватися до нового євроциклу. Можливо, він подарує їм більше оптимізму...
 
Сток-он-Трент—Київ.
Фото Володимира КОТЛЕНКА (спеціально для «Голосу України»).
На передньому плані Бетао.