Учора під головуванням Голови Верховної Ради Володимира Литвина у парламенті відбулося розширене засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування. На порядку денному було два питання: інформація про стан підготовки закону про ринок земель та інформація щодо проблематики розмежування земель державної та комунальної власності.
Розмову, щоправда, розпочали з інших не менш актуальних питань сьогодення. За словами глави парламенту, те, що відбувається нині, свідчить про певну розбалансованість процесів в Україні, про певне перенапруження, нарощення конфліктогенного потенціалу в суспільстві.
До того ж, переконаний В. Литвин, у багатьох випадках за рахунок представників влади. «Перекласти цю проблему один на одного не можемо і не повинні. Це аморально, безвідповідально і навіть злочинно», — впевнений Голова Верховної Ради. Ця проблема, за його словами, має правовий, соціальний і навіть політичний вимір. До її створення як мінімум у центрі, доклалися всі, незалежно від того, хто співвідносить себе з опозицією, а хто з владою. Володимир Литвин нагадав про домовленість щодо підняття соціальних виплат для найбільш вразливих категорій, зокрема, тих, які безпосередньо брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС і мають відповідні категорії інвалідності. За його словами, це додатково майже два мільярди гривень. І тепер потрібно думати, як у бюджеті передбачити ці кошти. «Сподіваюся, у нас буде розуміння: від народного невдоволення ніхто сховатися не зможе, якщо намагатиметься показувати пальцем на інших. Усі, наголошую, всі доклали зусиль до його створення, почергово міняючись місцями у владі і опозиції. Сьогодні вкрай важливо, приймаючи бюджет і інші рішення, втриматися від того, щоб намагатися сподобатися людям», — сказав глава парламенту. Він переконаний: потрібно знайти розумне рішення і довести його до людей.
Що стосується земельної реформи, то, за словами міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, це одна з найдовших реформ, яка потребує якнайшвидшого завершення. Міністр нагадав, що з трьох законопроектів про ринок земель два були відхилені парламентом, один — урядовий, відправлено на доопрацювання. Власне, сама назва законопроекту, за словами чиновника, є «збуджуючою». «Якби він називався «обіг сільcькогосподарських земель», то і проходив би легше», — зауважив М. Присяжнюк. Зазвичай, за його словами, опоненти ініціаторів документа говорять: не знаємо як, але не так; не знаємо коли, але не сьогодні. Проте затягувати земельну реформу, упевнений міністр, не можна. За його словами, під час доопрацювання законопроекту до нього надійшло понад чотири тисячі пропозиції, деякі з них враховані. Водночас очільник аграрного відомства зазначив: він далекий від думки, що запропоновано ідеальний законопроект, який не можна буде обійти. «Буде багато нюансів, які ми не врахували», — сказав він. Тож вчасне внесення змін протягом 2012 року допоможе, за його словами, мінімізувати ці ризики. Саме тому ринок земель пропонується запровадити з січня 2013 року.
Водночас законопроект щодо розмежування земель державної та комунальної власності профільний парламентський Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, за словами заступника голови Сергія Терещука, пропонує відправити на доопрацювання. Тим часом у парламенті зареєстровано інший документ (реєстр.№9495), який дасть змогу здійснити це розмежування без додаткових витрат державного та місцевих бюджетів.
Загалом крапку у цих питаннях поки що не поставлено. Як зауважив Голова Верховної Ради, «тема не вичерпана, питання не узгоджене». І головне тут, переконаний Володимир Литвин, «зробити так, щоб не зробити гірше».
Насамкінець з нагоди Дня місцевого самоврядування Голова Верховної Ради Володимир Литвин вручив представникам територіальних громад Почесні грамоти, Грамоти Верховної Ради та цінні подарунки. А також привітав деяких очільників із днем народження. Зокрема, голову Сумської обласної ради Геннадія Михайленка (на знімку вгорі).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Володимир Рибак, голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.