Держінвестпроект презентував у Києві Єдине інвестиційне вікно у вигляді свого структурного підрозділу.
Керівник ІnvestUkraіn Сергій Євтушенко запевнив, що запроваджений механізм єдиного вікна дасть змогу інвесторам одержати інформаційні, аналітичні, юридичні послуги, фахові консультації з вибору майданчиків для інвестицій. Одне слово, сприятиме взаємодії з місцевими органами влади не тільки на початковому етапі реалізації інвестиційних проектів, а й під час експлуатації нових об’єктів.
За попередніми оцінками ініціаторів Єдиного вікна, можна скоротити входження інвестора в ринок з 2—3 років до 6—9 місяців. Тому за мету ставиться залучення щонайменше 2 мільярдів євро прямих іноземних інвестицій уже наступного року. Це дає сподівання на відкриття щонайменше 3 тисяч робочих місць.
Єдине вікно, як зазначалося, відкрили на місяць раніше запланованих термінів. Але його принцип знаний в Україні з 2008 року, коли відповідно до указу Президента країни місцеві органи влади узялися залучати інвестиції за європейськими традиціями. Він передбачає оперативний розгляд усіх питань, які постають перед інвестором на шляху реалізації інвестиційного проекту. Від проведення взаємних консультацій щодо розміщення капіталу — до отримання погоджувальних і дозвільних документів. Останнє, як відомо, для швидкості підкріплювалося хабарами й відкатами. Хто не чув про розцінки за виділення земельних ділянок чи за одержання дозволів на будівництво тих чи інших об’єктів?! Саме ця обставина, з одного боку, відбивала бажання інвестувати, а з другого — утримувала місцеву владу відкривати не лише єдині інвестиційні вікна, а й дозвільні центри. По суті вони звужували пошук корупціонерів у містах, фігурально кажучи, до однієї адреси.
Ситуацію і погляди на єдині вікна докорінно змінив загальнодержавний проект Євро-2012, який спонукав до ущільнення часу, активізації пошуку інвестицій, більш рішучих заходів по боротьбі з корупцією. Цього тижня Президент країни підписав зміни до Закону «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності», яким пропонується обласним територіальним органам влади з наступного року створювати дозвільні центри. Фактично йдеться про сприяння бізнесу. Тому створення інвестиційного вікна як структурного підрозділу Держінвестпроекту видається логічним, а намір залучити через нього до 2 мільярдів євро — зовсім не фантастичним.