Економічна криза боляче вдарила не лише по промисловості, а й по транспортній інфраструктурі всієї України — в цій галузі його наслідки ще не скоро здолають. За три останні роки в Херсоні, приміром, обсяги «перевалки» вантажів тутешнім річковим і морським портами скоротилися більш як на третину, і тільки нині становище потроху стало поліпшуватися. Щоб забезпечити порти роботою і доходами, їхнє керівництво всіляко намагається підшуковувати нових клієнтів та альтернативні види вантажів, однак далеко не завжди це вдається — надто вже жорстка конкуренція на цьому ринку. Щоправда, є й очевидні «прориви», до числа яких у Херсонському річковому порту зараховують налагоджене співробітництво з фірмою «УКЕА» (підприємство з казахськими інвестиціями «УкрКазЕкспортАстик»).

Ще 2009 року ця господарська структура ввела в експлуатацію новітній зерновий термінал на території Херсонського річпорту, обладнавши його за останнім словом сучасної техніки. Термінал вартістю понад 12 мільйонів доларів спочатку планували використовувати для «перевалки» казахського зерна до Туреччини та країн Близького Сходу. Однак через зростання мит і транспортних видатків такий далекий шлях виявився нерентабельним. Проте вже незабаром «УКЕА» зуміла укласти низку взаємовигідних контрактів на «перевалку» зернових з найбільшими операторами міжнародного ринку продовольства — київськими компаніями «Зернотрейд» і «Хлібінвестбуд», які навіть у період ембарго отримали обмежені квоти на зарубіжні поставки. Завдяки цьому лише в 2010-му зерновий термінал фірми при Херсонському річковому порту організував «перевалку» 65 тисяч тонн пшениці, ячменю, кукурудзи, сої. А в нинішньому, більш сприятливому, обсяги переробки вантажів зросли до 150 тисяч тонн зернових, і ще 30 тисяч тонн чекає своєї черги у сховищі для відправлення за кордон. Сховище, до речі, непросте, насиченою складною електронікою. Під час його облаштування інвестор не пошкодував грошей на придбання та встановлення найсучаснішої системи комп’ютерного контролю вологості та температури повітря канадського виробництва, лінії для автоматичного зважування й навантаження зерна за цілковитої відсутності «людського фактора». А працююча при терміналі сертифікована лабораторія фізико-хімічних досліджень зерна, оснащена «розумною» японською апаратурою, цілком справедливо вважається однією із кращих в області.

Недарма нинішнього року журі із числа експертів Херсонського науково-виробничого центру стандартизації, метрології та сертифікації заслужено визнало зареєстроване в нашому місті ТОВ «УКЕА» переможцем регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу в номінації «Роботи і послуги, що надаються в побутовій і виробничій сферах».

Утім, робота на зерновому терміналі «УКЕА» серед його обліковців, вагарів, слюсарів і змінних майстрів уважається престижною не тільки тому, що розміри зарплат тут становлять від 3 до 5,5 тисячі гривень. Підприємство справно забезпечує і так званий «соціальний пакет»: майже забуті на місцевих заводах і фабриках пільгові путівки до санаторіїв, оплату лікування, матеріальну допомогу... За останній рік його трудовий колектив зріс із 65 до 76 осіб, сума перерахованих у бюджети міста та держави фіскальних платежів також збільшилась майже в півтора разу — до 1,5 мільйона гривень. Хоча стосунки власників зернового термінала з міською громадою не зводяться тільки до виплати податків, нехай навіть дуже чималих.

«УКЕА» виступила спонсором поїздки в далеку Японію на чемпіонат світу з кіокушин-карате для талановитого херсонського спортсмена Олександра Єременка, оплативши для нього авіаквитки, проживання й реєстраційний внесок. Фірма пишається тим, що наш молодий земляк гідно захистив честь міста і національний престиж. Уперше за двадцять років український спортсмен посів на турнірі сьоме місце й увійшов до десятки кращих каратистів планети!

Звичайно, незважаючи на соціальну значущість підприємства для економіки області та країни, далеко не всі «акули бізнесу» задоволені присутністю на вітчизняному ринку такого сильного «гравця», котрий щомісяця забезпечує Херсонському річковому порту 315 тисяч гривень відрахувань за «перевалку» зернових. Конкуренція за вантажі серед південних портів України в кризу дуже загострилася, тому у вочевидь успішної «УКЕА» усіляко намагаються відбити клієнтів, щоб перенаправляти дохідний вантажопотік у порти інших міст, не гребуючи іноді й брудними прийомами з арсеналу фахівців із «чорного піару». Однак уплутуватися в марну словесну перепалку й коментувати «висмоктані з пальця», а найчастіше просто сміховинні претензії на підприємстві не вважають за потрібне. Свою необхідність для Херсона та суспільства фірма воліє доводити конкретними справами, корисність яких очевидна. До того ж на створенні зернового термінала зупинятися її колектив, безсумнівно, не має наміру.

Холдинг «Каз-ЕкспортАстик», який є стратегічним інвестором «УКЕА», дуже зацікавлений у просуванні на наш ринок уже апробованих у казахських степах «ощадливих» технологій зрошуваного землеробства, розведення племінної худоби, чиє м’ясо й молоко повністю відповідатимуть міжнародним стандартам якості. Результати впровадження цих технологій у самому Казахстані вже наочні: менш ніж за чверть століття холдинг став безперечним лідером економіки країни — суми його інвестицій в елітне тваринництво та рослинництво досягли мільярда доларів. Тільки в нинішньому році «КазЕкспортАстик» зібрав на своїх полях 1,1 мільйона тонн добірного зерна, за що президент Нурсултан Назарбаєв нагородив голову ради директорів холдингу Руслана Молдабєкова зіркою «Героя праці Казахстану».

Тільки-но в Україні буде повністю знято всі обмеження на продаж сільськогосподарських угідь, «УКЕА» за допомогою казахських партнерів планує інвестувати кілька десятків мільйонів гривень у покупку до сотні тисяч гектарів землі на Херсонщині та створення передового сільгосппідприємства із 150 додатковими робочими місцями. На цьому «плацдармі» для впровадження сучасних ноу-хау херсонська фірма має твердий намір показати такі само досягнення у тваринництві й вирощуванні пшениці, які її «материнський» холдинг продемонстрував у Казахстані. «УКЕА» хоче остаточно повернути Таврії колишню славу житниці України, й, погодитеся, не можна не вважати це завдання шляхетним і гідним громадської підтримки.

Фото з архіву «УКЕА».

Зерновий термінал «УКЕА» в Херсонському річковому порту.