Прихильників відпочинку на свіжому повітрі в місті Нова Каховка на Херсонщині так багато, що під дачі вже не всім вистачає місця. От один із тутешніх садівничих кооперативів і розширився... в бік транзитного газопроводу високого тиску, що пролягає поруч. 

Спершу в стометровій зоні безпеки стратегічної споруди розбили грядки, але це було лише початком планомірного освоєння «вільної» ділянки. Після грядок на ньому з’явилися огорожі з дерева та сітки, а потім за огорожами садоводи «ударними темпами» стали саджати дерева й будувати сараї. Право-
охоронці зрозуміли, що якщо ситуацію залишити без уваги, то слідом за сараями тут почнуть уже й капітальні дачі зводити. Тому хоч-не хоч, а довелося втрутитися.
 Під час перевірки транспортна прокуратура встановила, що деякі господарські споруди і плодові дерева члени кооперативу за останні роки примудрилися розмістити безпосередньо над газопроводом. Через це в разі аварії доступ ремонтникам до підземної магістралі буде утруднено. Керівництво кооперативу про небажане сусідство повідомили, однак дачники навідріз відмовилися в добровільному порядку знести свої насадження й сараї. До кримінальної відповідальності за це їх притягти не можна, бо прямого матеріального збитку управлінню магістральних газопроводів їхні дії поки що не завдали. Довелося надати садівничому ко-оперативу позов про примусове знесення об’єктів у зоні безпеки. Нині його розглядають у Господарському суді Херсонщини, — коментує херсонський транспортний прокурор Євген Сапунов.
У прокуратурі з приводу завзятості дачників дивуються. Адже в разі вибуху або великого витікання блакитного палива із транзитного газопроводу високого тиску неминуче станеться пожежа. І вогонь легко перекинеться на сараї, а з сараїв — і на будиночки дачників, та й люди можуть загинути. Чи варто ризикувати життям дітей і дорослих задля зайвого мішка картоплі чи кошика яблук?
Мал. Василя ФЛЬОРКА.