Триває офіційний візит до України парламентської делегації Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації на чолі з Головою Ради Федерації Валентиною Матвієнко. Учора Валентина Матвієнко і Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відвідали Житомирщину. Відбулася зустріч із депутатами всіх рівнів, представниками громадськості та ділових кіл області. Пройшла вона у формі запитань-відповідей.
Валентина Матвієнко зазначила, що її перша зарубіжна поїздка на цій посаді не випадково відбувається до України. Для неї особисто це рідна земля. Та й українською мовою, як переконалися учасники зустрічі, вона володіє непогано. А на закінчення спілкування прочитала один із віршів Лесі Українки. Для Росії Україна — дуже важливий стратегічний партнер.
Час розкидати каміння минув, настав час збирати, сказала Валентина Матвієнко. Ні в кого в думках немає наміру відновити колишній Радянський Союз. Це й не потрібно, це й неможливо, ствердила вона. Треба об’єднувати зусилля, щоб розвиватися в нових умовах. За її словами, після приєднання України до Митного союзу Україна додатково отримуватиме щороку близько 9 мільярдів доларів. Російський політик висловила переконання, що процеси інтеграції набиратимуть темпів і служитимуть інтересам людей. Цього року обсяг товарообігу між Україною і Росією буде рекордний — більш як 50 мільярдів доларів.
Валентина Матвієнко наголосила на важливості міжрегіонального співробітництва. Зокрема, готується до підписання угода між Житомирщиною і Смоленською областю. Регіони краще знають проблеми людей. Такі зв’язки служать обміну досвідом. Глава верхньої палати російського парламенту запевнила, що вона всіляко сприятиме активізації зв’язків регіонів України і Росії.
Дуже важливо вивести на співробітництво підприємства малого й середнього бізнесу. В Санкт-Петербурзі, де Валентина Матвієнко раніше була губернатором, діяло 17 програм підтримки малого і середнього бізнесу, місто вийшло на перше місце в Росії за кількістю малих і середніх підприємств на тисячу населення, за кількістю зайнятих у них, за сумою збору податків при умові, що вони постійно знижувалися. Співробітництво російських і українських підприємців розвиватиме економіку.
Інтеграція на пострадянському просторі, на переконання високої гості, не суперечить співробітництву з Євросоюзом, США, іншими країнами, а доповнює ці контакти. З нами будуть більше рахуватися. У співробітництві потрібно виходити не з політизації, а з прагматичного підходу, сказала Валентина Матвієнко.
На цьому наголосив і Володимир Литвин, зазначивши, що треба відкинути страхи. Ніхто не веде мову про загарбання України — дай Бог Росії свою територію осягнути. Бо «забрати» щось можна, але потім треба думати, що робити з тим, що забрав.
Ще одна теза: не треба розхитувати ситуацію в Україні. Всі кажуть, що погано, але не знають, як погано ще може бути. Критикувати легше, ніж діяти. З 1985 року, як Горбачов дозволив говорити, ми говоримо й зупинитися не можемо, з іронією висловився глава українського парламенту. Влади міняються, а всі, хто приходить до влади, розказують, як погано. Ситуація, зокрема з афганцями, чорнобильцями, складна, і треба думати, як вирішити цю проблему. Інакше остаточно зруйнуємо державу. А в нас усі в опозиції. За 2005—2010 роки Україна втратила 15 відсотків ВВП. Наш рівень до 1990 року — 63 відсотки.
Оцінюючи візит Валентини Матвієнко, Володимир Литвин наголосив, що Україна в повному обсязі відновила політичний діалог із Російською Федерацією.
Подолано взаємне відчуження, від чого обидві країни багато втратили. Тепер співробітництво стає активнішим. Видно це й по Житомирщині, яка торік порівняно з 2006 роком удвічі наростила експорт до РФ. Активно співпрацює з Росією Академія наук, яка завдяки цьому має замовлення, в тому числі, й на військово-промисловий комплекс.
Про один із напрямів його говорили як Валентина Матвієнко, так і Володимир Литвин. Це космос. І не випадково: робочий візит на Житомирщину почався зі знайомства з Музеєм космонавтики імені Сергія Корольова (на знімку). Тільки завдяки спільним зусиллям у цій сфері, поєднанню зусиль можна буде йти далі.
Члени делегації побували також у Новограді-Волинському, де відбулася зустріч з інтелігенцією міста. Гості відвідали Літературно-меморіальний музей Лесі Українки.
 
Житомирська область.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Майстрині Житомирщини презентували Валентині Матвієнко вишиту ляльку.