Учора опівдні українці організували собі сієсту. Щоправда, не заради відпочинку, а для того, щоб помітингувати і влаштувати владі переоблік. Організатори акції переконані: незгоду з діями можновладців обов’язково потрібно виражати, інакше ті починають почуватися безкарними. Протест висловлювали, хто як умів. Автомобілісти сигналили у клаксони, підприємці в різних куточках країни зачиняли свої магазини. 
Попри те, що страйк був вседержавним, мети вивести на вулиці міст якнайбільше громадян   не було. Натомість ініціатори протесту запропонували новий формат: так би мовити, страйк без відриву від виробництва. Коли кожен на своєму робочому столі міг просто виставити табличку із написом «Переоблік» і уже цим продемонструвати свій протест. Та повністю відмовлятися від старого звичного вуличного мітингу не стали. Один із таких вирішили провести у столиці.
— У нас немає розподілу на схід та захід, на різні соціальні прошарки. Ми — підприємці, чорнобильці, діти війни, пенсіонери та інші, єдині в тому, що не хочемо більше жити за такими законами, — розповідає співголова Громадянського руху «Вперед!» Андрій Панаетов. — Перелік наших вимог збільшується. Майже щодня до нас приєднуються все нові громадські організації. І що далі — то краще ми розуміємо, що, швидше за все, наші вимоги зведуться до одного: цій владі не місце в Україні.
Утім, є й менш глобальні вимоги у протестувальників. Виступають, зокрема, проти прийнятих змін у спрощеній системі оподаткування та проти зменшення розмірів соціальної допомоги інвалідам-чорнобильцям. «Якщо влада каже, що у країні криза, то нехай починає економити із себе. Позбавте себе усіляких привілеїв, відмовтеся від пенсій, поверніть гроші з офшорів назад в Україну — і тоді коштів вистачить і на пенсіонерів, і на інвалідів, і на дітей війни», — підказує А. Панаетов. Тим часом до учасників акції приєднується Наталія Королевська, народний депутат України, голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.
— Двадцять років тому ми всі проголосували за незалежність України. І що ми за ці два десятиліття бачили? Як поділили усе, що можна було. За 20 років виросло нове покоління людей, незалежних та вільних. І ми хочемо вибудувати нову сильну країну. Вірю, що у нас це вийде, — сказала Наталія Королевська.
А от представники влади, здається, мітингів та переобліків не бояться. Так, Прем’єр-міністр України Микола Азаров вважає, що акції протесту в Україні добре організовані, але масового характеру не мають. Про це очільник уряду заявив учора на брифінгу після відвідин Дарницької школи-інтернату, повідомляє УНІАН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.