Учора в Національному заповіднику «Софія Київська» відбулося нагородження переможців Всеукраїнської акції «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци».
З 22 серпня по 1 грудня цього року на офіційному сайті акції (www.7chydes. іn. ua) тривало відкрите інтернет-голосування. Паралельно проводилося всеукраїнське опитування експертів за участю членів оргкомітету акції, керівників державних інституцій, які опікуються розвитком культури та туризму, представників туристичних операторів, експертів у галузі історії, культури і туризму. Згідно з умовами акції, саме за результатами інтернет-голосування та опитування експертів (з розрахунку 50 на 50) було визначено переможців. Ними стали: Акерманська фортеця (Білгород-Дністровський, Одеська область); Воронцовський палац (АР Крим); Кам’янець-Подільська фортеця (Хмельницька область); Верхній замок (Луцьк, Волинська область); Митрополичий палац (Чернівці), палац у Качанівці (Чернігівська область) та Хотинська фортеця (Чернівецька область).
«Я вітаю вас у такий важливий для країни день — 20 років тому український народ підтримав Акт проголошення незалежності України, — сказав заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, звертаючись до переможців. — Спеціально цей захід зроблено в цей день, щоб показати український характер, дух і значимість такої акції». Він підкреслив, що в такий непростий час треба пам’ятати велику мудрість: влада і політика скороминущі, а культура й Україна вічні. Саме керівники замків, палаців і музеїв своїм серцем і на своїх плечах тримають нашу вічну історію цінностей. За його словами, для оргкомітету було надзвичайно важливо морально та інформаційно підтримувати їх.
Заступник глави парламенту зазначив: усі фіналісти акції залишаться в системі інформаційної роботи. За підсумками акції оргкомітет готує брошури «Сім чудес України: Україна — країна див» українською, російською, англійською та німецькою мовами, в яких будуть презентовані переможці та фіналісти акції. Брошура безоплатно поширюватиметься у дипломатичних представництвах та готелях у період проведення Євро-2012. Крім того, будуть випущені відеодиски з програмами про 21 об’єкт-фіналіст акції, які поширюватимуться у школах, музеях та бібліотеках країни.
«Я буду щасливий, якщо ми своєю інформаційною кампанією збільшимо кількість відвідувачів», — сказав Микола Томенко та додав: будемо просити державну і місцеву владу не забути про бюджетну підтримку цих об’єктів на наступний рік. Він повідомив, що наступним етапом акції буде «Сім чудес України: парки України (культурні ландшафти)». Оскільки, за термінологією ЮНЕСКО, це поєднання і природної, і архітектурної складової, яке визначається терміном «культурні ландшафти». З одного боку, за його словами, це дасть можливість простимулювати місцеве самоврядування і бізнес, активніше вкладати і відроджувати парки, а з другого — конкурувати.