Опозиційні фракції у Верховній Раді вимагають від Президента та уряду повернути гарантовані Конституцією та законами соціальні виплати найнезахищенішим соціальним верствам населення — пенсіонерам, інвалідам, чорнобильцям та дітям війни. Про це йдеться у постанові опозиційного уряду, до якого входять народні депутати від фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС». Опозиціонери наполягають на скасуванні у проекті держбюджету-2012 положень, що передбачають об’єднати дев’ять бюджетних програм щодо соціального захисту чорнобильців в одну. А також вимагають від керівництва та більшості Верховної Ради терміново створити тимчасову слідчу комісію з питання загибелі шахтаря-інваліда Геннадія Конопльова під час ліквідації владою наметового містечка чорнобильців у Донецьку та перешкоджання посадовими особами проведення мирних акцій протесту громадян.

Прем’єр-міністр опозиційного уряду, народний депутат від БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв на вчорашньому засіданні опозиційного уряду заявив, що ситуація із соціальними виплатами у країні є надзвичайною. За його словами, парадоксальним є те, що, з одного боку, рапортують про наповнення і перевиконання бюджету, а коли доходить до виплат найнезахищенішим верствам населення, — грошей нема. Тоді як видатки на утримання штатів державних управлінців зростають. Як приклад парламентарій назвав такий факт, що завдяки пенсійній реформі та підвищенню пенсійного віку для жінок наступного року вдасться зекономити 830 млн. грн. Тоді як, за даними Рахункової палати, витрати на утримання Пенсійного фонду — закупівля авто, техніки, зарплати, квартири апарату — цьогоріч зросли до двох мільярдів гривень.

Представники громадських організацій чорнобильців, які були присутні на зібранні, заявили про те, що їх не влаштовують досягнуті з урядом домовленості, і мають намір продовжувати акції протесту.

Голова Харківської обласної громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль Україна» Петро Прокопенко зазначив, що чорнобильці обурені рішенням уряду не виплачувати належні їм за законом пенсії і намірами зекономити не за рахунок високооплачуваних чиновників, а ліквідаторів аварії на ЧАЕС, більшість з яких стали інвалідами.

Народні депутати, у свою чергу, звернули увагу на те, що пропозиція уряду до держбюджету-2012 — об’єднати дев’ять соціальних чорнобильських програм в одну — призведе до зменшення фінансування цих програм. Депутати також висловлювали занепокоєння рішенням Кабміну проводити так зване непряме визначення доходів громадян. Адже соціальні виплати малозабезпеченим, зокрема, матерям-одиночкам, призначатимуться лише тоді, коли родина перебуває на межі крайньої бідності. А якщо у домі є, скажімо, пральна машина чи навіть велосипед і собака, виплати не призначатимуть.