Учора Апеляційний суд Києва розпочав попередній розгляд апеляції на обвинувальний вирок екс-прем’єру Юлії Тимошенко у справі про перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році. Засідання суду розпочалося на півгодини пізніше, ніж планувалося. Перед його початком на вулиці сталася сутичка між народними депутатами України від «БЮТ-«Батьківщини», котрі намагалися пройти до зали суду, та правоохоронцями. Зрештою депутатам дозволили бути присутніми. Для журналістів у будівлі суду відвели окрему залу із трансляцією засідання.
Апеляцію розглядала суддя Олена Сітайло. Ю. Тимошенко була відсутня на засіданні через погане самопочуття. Захист екс-прем’єра одразу звернувся з клопотанням про відвід головуючої судді, однак суд відмовив у задоволенні цієї вимоги, вирішивши, що підстав для відводу немає. Зокрема, у рішенні суду йдеться про те, що суддя О. Сітайло була призначена розглядати цю справу 29 листопада на законних засадах у зв’язку з тим, що попередня суддя Ірина Горб заявила про самовідвід. У зв’язку з тим, що Ю. Тимошенко за станом здоров’я не може бути присутня на судовому засіданні, її адвокат Юрій Сухов подав клопотання про неможливість розгляду апеляції без присутності підсудної та тимчасове зупинення розгляду апеляції.
Водночас представники прокуратури сказали, що вони не заперечують проти продовження розгляду апеляції без присутності Ю. Тимошенко.
Після двогодинної перерви суддя О. Сітайло повідомила про відмову у задоволенні клопотання про зупинення розгляду апеляційної скарги та постановила, що засідання може продовжуватись без участі Ю. Тимошенко. Вона мотивувала це тим, що попередній розгляд апеляції згідно з Кримінально-процесуальним кодексом може здійснюватись одноособово суддею за обов’язковою участю прокурора і можливої присутності іншої сторони.
Також захист Ю. Тимошенко звернувся до суду з клопотанням про зміну для підзахисної запобіжного заходу та звільнення її з-під варти. «Підстав для утримання Юлії Тимошенко під вартою немає. Ми вимагаємо зміни запобіжного заходу також і з огляду на стан її здоров’я», — сказав адвокат Юрій Сухов. Сторона захисту наполягає на проведенні в повному обсязі судового слідства, оскільки «розслідування у Печерському райсуді було однобічним, а вирок побудований на фрагментарних доказах» на допиті всіх заявлених, але не допитаних свідків та експертів та на проведенні додаткових експертиз, оскільки деякі експертизи, які містяться у справі, суперечать одна одній. За словами адвоката, захист також наполягатиме на проведенні під час судового слідства очних ставок, оскільки в показаннях свідків з боку обвинувачення, які давалися під час досудового слідства та під час допиту в суді, є розбіжності.