У соборі Св. Юра відбулася архієрейська літургія з нагоди проголошення Львівської митрополії Української греко-католицької церкви та інтронізації митрополита Львівського Ігоря Возьняка. До складу нової митрополії увійдуть Сокальсько-Жовківська, Самбірсько-Дрогобицька і Стрийська єпархії.

Незабаром будуть проголошені Івано-Франківська та Тернопільсько-Зборівська митрополії. Ще одну Києво-Галицьку митрополію очолює глава Української греко-католицької церкви блаженнійший Святослав (Шевчук), до її складу входять Київська архієпархія, Донецько-Харківський, Одесько-Кримський та Луцький екзархати.

Представники церкви вважають, що це важливий крок на шляху до створення патріархату УГКЦ.

«Схожої події давно не було, — сказав у вітальному слові блаженнійший Святослав. — Подібною подією тішився Львів 200 років тому, коли тут створювалася Галицька митрополія. Але сьогоднішня подія є особливою, оскільки новостворена Львівська єпархія у своїй природі і структурі продовжує традицію, спадкоємство і правонаступництво цього славного княжого града».

Глава церкви, перед тим як зачитати декрет Папи Римського Бенедикта XVІ про створення Львівської митрополії, особливо наголосив, що у церкви нема влади, у церкви є лише служіння.

Під час літургії в соборі Святого Юра були присутні голова обласної ради Олег Панькевич, голова облдержадміністрації Михайло Костюк та міський голова Андрій Садовий.

Урочистості закінчилися частуванням мирян борщем, бутербродами та чаєм. «Проголошення Львівської митрополії та ще двох митрополій УГКЦ — це історична подія, яка свідчить про новий етап розвитку церкви», — прокоментував голова Львівської обласної ради Олег Панькевич.

Фото Євгена КРАВСА.

Під час урочистостей з нагоди створення Львівської митрополії Української греко-католицької церкви.