Інвестиційні пропозиції ДТЕК на 434 млн. грн. перевищили пропозиції конкурентів
 
24 листопада Міністерство енергетики та вугільної промисловості України нарешті зробило рішучий крок. Міністр підписав накази про концесіонування цілісних майнових комплексів держпідприємств «Ровенькиантрацит» і «Свердловантрацит». Об’єднання передані в концесію компанії ДТЕК. Як повідомляє прес-служба Мінвуглепрому, концесійні угоди строком на 49 років підпишуть найближчим часом.
Про необхідність залучення приватного капіталу у вугільну промисловість говорили мало не з перших днів незалежності. При цьому й Кабмін, і законодавці чудово розуміли, що передача в приватні руки стратегічних об’єктів, а «Свердловантрацит» і «Ровенькиантрацит», безумовно, входять до числа таких, пов’язана з певним ризиком. Свого часу навіть було підписано окремий закон, що забороняє приватизацію цих об’єднань. Тим часом, вихід було знайдено.
«Свердловантрацит» і «Ровенькиантрацит» залишилися в державній власності, але розпоряджатися майном підприємств тепер буде приватник — підрозділ СКМ вертикально-інтегрована енергетична компанія ДТЕК.
ДТЕК відтепер отримує право та зобов’язання з модернізації підприємств, але при цьому також може розпоряджатися видобутим вугіллям. Концесія укладається на обумовлений період (тут, нагадаємо, це 49 років), після закінчення якого влада може повернути об’єкт або продовжити договір концесії.
Рішення про необхідність створення концесії за участю «Свердловантрациту» і «Ровенькиантрациту» прийняли самі підприємства, їх охоче підтримала Луганська обласна державна адміністрація та шахтарські профспілкові організації.
Відбір приватного партнера держава проводила за 16 критеріями, ДТЕК вийшов переможцем у 14 «номінаціях». А консультували державу такі солідні організації, як міжнародний аудитор PrіcewaterhouseCoopers і державний інститут «Луганськдіпрошахт».
Директор з економічних питань шахти «Білоріченська» Сергій Халаджі переконаний, що передача державних вуглевидобувних підприємств у концесію серйозно оживить галузь.
— Плюс полягає в тому, що держава одержує більше грошей за об’єкт за підсумками концесії, ніж від приватизації. А також зберігає за собою власність, яку зможе приватизувати за вигіднішою ціною, — сказав Сергій Халаджі в інтерв’ю газеті «Коммерсант Украина». І додав, що державі залишається все нове обладнання, що його поставить інвестор.
Інвестору концесіонування теж, безумовно, вигідно. Оскільки ДТЕК володіє декількома ТЕС, то зможе забезпечувати їх вугіллям з антрацитових підприємств. Таким чином, станції будуть гарантовано забезпечені сировиною, а вуглярі — попитом.
Про вигідність концесії говорить і такий факт. Представники компанії «Донецьксталь», що поступилися ДТЕКу, вже заявили про намір взяти участь в інших конкурсах з концесіонування вугільних підприємств. Нагадаємо, Кабінет Міністрів оприлюднив список із 140 таких підприємств, запланованих до виставлення на конкурси.
Інвестиційні пропозиції ДТЕК з концесії шахт на 434 млн. грн. перевищили заявку конкурентів. Тепер ДТЕК зобов’язується забезпечити збереження передбачених чинним законодавством, галузевою угодою, колективним договором існуючих на момент укладення концесійного договору соціальних гарантій для працівників «Ровенькиантрациту» і «Свердловантрациту», повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.
ДТЕК також забезпечить у порядку, установленому чинним законодавством, працевлаштування працівників, які на момент укладання концесійного договору перебувають у трудових відносинах із ДП «Ровенькиантрацит» і ДП «Свердловантрацит» і захочуть бути прийнятими на роботу в нові підприємства «ДТЕК Ровенькиантрацит» і «ДТЕК Свердловантрацит».
Про виконання тарифної угоди та колективного договору говорив також голова незалежної профспілки гірників України, народний депутат, член конкурсної комісії з концесії Михайло Волинець.
— Нас, представників профспілок, цікавив соціальний блок, зокрема, інтереси працівників підприємств. І високі бали від профспілок ДТЕК отримав завдяки тому, що його інвестиційна пропозиція включала в собі 100% збереження зайнятості, — зазначив Волинець в інтерв’ю газеті «Коментарі».
Справді, як заявив виконавчий директор ДТЕК Юрій Риженков, компанія розуміє відповідальність, яку бере на себе після перемоги в конкурсі, і тому повною мірою включить Ровеньки та Свердловськ у програму соціального партнерства ДТЕК. Ця програма охоплює вже десятки міст і кілька районів України.
— Ми раді, що нашій заявці, за підсумками розгляду комісією та незалежними експертами, надали перевагу. Свою інвестиційну пропозицію ми готували дуже ретельно, враховуючи досвід співробітництва з цими об’єднаннями, нинішній стан обладнання шахт, необхідний обсяг фінансування для його модернізації. З нетерпінням очікуємо підписання договору про концесію, щоб приступити до програми розвитку виробництва та безпеки праці на «Ровенькиантрациті» і «Свердловантрациті», — заявив Юрій Риженков.
Ровеньки Луганської області.
Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 З архіву «Голосу України».