Харківська юракадемія здала в експлуатацію студентський гуртожиток, в якому хотів би пожити навіть Генеральний прокурор України

Харківський національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» по праву вважається не тільки одним із кращих юридичних вузів сучасної України, а й у європейському та світовому просторі. Це відзначають не тільки фахівці, а й численні імениті зарубіжні гості, які нерідко вважають за честь виступити тут із лекцією перед студентами та професорами. І при цьому не перестають дивуватися тому потужному потенціалу науки й освіти, що зібраний у Харкові в стінах одного юридичного вузу. І тому, як ректорат університету за останні десятиліття зумів створити таку потужну матеріальну базу для навчання, культурного розвитку і зручного побуту своїх вихованців, якою, напевно, можуть похвалитися хіба що окремі вузи найрозвиненіших країн світу.

Напередодні Дня працівників прокуратури України та з нагоди річниці з дня заснування Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» відбулося урочисте відкриття студентського гуртожитку при Інституті підготовки кадрів для органів прокуратури України. Щоправда, назвати цей сучасний зірковий готель простим гуртожитком мало хто наважувався серед численних почесних гостей, котрі взяли участь у церемонії його відкриття. Генеральний прокурор України В. Пшонка, наприклад, відверто зізнався майбутнім колегам, що по-доброму заздрить їхньому побуту і з великим задоволенням повернувся б у студентську юність, аби хоч на деякий час опинитися серед мешканців такого суперсучасного студентського дому.

— Відкриття цього гуртожитку — велика подія для нашого вузу, — сказав під час урочистостей ректор Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» В. Тацій. — Ми йшли до цього декілька років. У цьому гуртожитку є всі умови для того, щоб комфортно жити та навчатися: він поєднаний переходом з навчальним корпусом, у кожній кімнаті є вихід до мережі Інтернет, до загальноуніверситетського серверу. Відкриття цього гуртожитку розв’язує проблему житла для університету. Це дуже важливо, оскільки 95% наших студентів денного відділення з інших міст та областей України, — підкреслив ректор.

Він також пояснив, що з уведенням в експлуатацію студентського готелю завершено розбудову унікального комплексу, в якому розміщено навчальні споруди, гуртожитки, спортивні зали та майданчики, басейн, соціально-побутова інфраструктура. Будівництво двох корпусів готелю університету розпочато 2006 року. Загальна площа становить майже 24 тис. кв. м. В обох будівлях — 402 кімнати на 1135 місць, у т. ч. дві кімнати для інвалідів.

Новий готель побудовано у рамках Державної програми з підготовки та проведення в Україні Євро-2012. Влітку наступного року його використають для розміщення іноземних гостей Євро-2012.

— Василю Яковичу, позаду 207(!) років кропіткої роботи зі створення харківської юридичної школи, досягнення, надбання якої неможливо переоцінити з погляду сучасної правової демократичної України. А які завдання, пріоритети ректорат університету визначає на майбутнє?

— Ми справді ще такі молоді, нам лише 207 років. Але за цей час академія пройшла славний, а нерідко, і складний шлях. Сьогодні вона стала гордістю не тільки Харкова, а й України, надбанням світової юридичної науки і практики. За всіма рейтингами і найприскіпливішими оцінюваннями — це кращий юридичний вуз нашої держави, який, як я уже казав, може скласти й гідну конкуренцію багатьом провідним вузам світу.

Нещодавно відбулося перше засідання Наглядової ради нашого навчального закладу. Я звітував за рік. Звичайно, є певні недоліки, як і у всіх, хто працює. Але університет може гордитися тим, що, попри всі складнощі нашого часу і навіть демографічну кризу, конкурс у нашому вузі тільки зростає. Зовсім недавно відбулося засідання Державного комітету у галузі науки і техніки, і наші науковці отримали Державну премію. Це не так часто буває в галузі гуманітарних наук. Але за багатотомну працю «Правова система України. Історія, сьогодення та перспективи розвитку» університет отримав цю високу державну нагороду.

А що стосується найважливіших завдань, то це, передусім, збереження високого рівня контингенту студентів та викладачів, оскільки всім відомі ті проблеми, з якими в умовах демографічних змін стикається кожен навчальний заклад. Сьогодні університет забезпечує підготовку юридичних кадрів для всіх сфер суспільної діяльності, правоохоронних та судових органів усіх без винятку регіонів. Упевнений, що з цим завданням ми будемо успішно справлятися й надалі.

— Як, шановний ректоре, вам вдається зберігати передові позиції освіти і науки протягом такого тривалого часу? В чому секрет успіху?

— На сьогодні в університеті на кожного викладача тільки за денною формою навчання припадає приблизно 14 студентів. У перспективі ми плануємо довести цю пропорцію до 8—9 студентів. Отож за п’ять років професорсько-викладацький склад має збільшитися майже удвічі при збереженні нинішнього контингенту студентів. Хочу звернути увагу на те, що ми зберігатимемо досягнутий рівень забезпечення навчального процесу докторами наук, професорами, кандидатами наук, доцентами. Нині 88% викладачів атестовані.

Магістральним напрямом розвитку університету на початку ХХІ століття стало створення єдиного інформаційного інтерактивного освітнього простору. Здобутки з цього напряму неодноразово відзначалися нагородами на престижних українських та зарубіжних виставках і конкурсах. Ми будемо продовжувати процес інформатизації освітнього процесу. В планах — забезпечення Wі-fі доступу до бібліотечних ресурсів та баз даних програми «Автоматизована система керування навчальним процесом» (АСК), проведення вебінарів, створення нових комп’ютерних класів.

— Василю Яковичу, університет займає передові позиції в юридичній освіті, має значний науково-педагогічний потенціал. Викладання, науково-дослідницьку та виховну роботу забезпечують 33 кафедри, де працюють понад 700 викладачів. Серед них 100 докторів наук, професорів, понад 550 кандидатів наук, доцентів, 14 академіків Національної академії правових наук України, 18 членів-кореспондентів...

— Не в наших правилах зупинятися на досягнутому. У 2011/2012 навчальному році зроблено певні кроки щодо розширення переліку спеціальностей підготовки фахівців. Очікується відкриття спеціальностей «Інтелектуальна власність» та «Судова експертиза». Подальше розширення профілю університетської підготовки додатково потребує вивчення питання про доцільність відкриття інших спеціальностей, які споріднені з правничими. У Плані розвитку університету на 2010—2020 рр. передбачається відкриття спеціальностей «Журналістика» та «Міжнародне право».

Щодо удосконалення наукової діяльності хочу зазначити: вона має безпосередній стосунок до підготовки фахівців та кадрового забезпечення університету. Ми плануємо до 2017 року забезпечити підготовку кадрів через аспірантуру та докторантуру не менше 250 осіб. Як і домогтися щорічного захисту в спеціалізованих вчених радах науково-педагогічними працівниками університету не менше 60 кандидатських та 10 докторських дисертацій; вийти на показник з опублікування науковцями університету понад 80 монографій на рік; налагодити роботу з отримання патентів та охоронних свідоцтв на наукові розробки викладачів університету; створити в академії структурний підрозділ патентно-ліцензійної роботи; організувати не менше 10 фахових видань університету; вжити заходів щодо проведення спільно з Президією НАПрНУ тематичних конкурсів студентських наукових робіт, олімпіад, присвячених видатним подіям міжнародного та державного значення; проводити в університеті не менше 20 студентських конференцій тощо.

— Університет постійно розширює міжнародні зв’язки. Яка практична користь від цього процесу?

— За останні роки значно розширилася міжнародна діяльність академії. У 2001 р. було шість угод з іноземними партнерами, а нині їх двадцять п’ять. Ми брали участь у шести великих проектах Темпус. У рамках цих проектів понад 250 викладачів університету пройшли стажування в закордонних вищих навчальних закладах. У червні 2010 року на засіданні Вченої ради прийнято Стратегію інтеграції нашого університету у міжнародний освітній простір до 2015 року, що стало важливим кроком до розширення міжнародної співпраці університету.

Успішно реалізується спільний європейський проект (де наш ВНЗ виступав координатором консорціуму), партнерами в якому були університет Гертфордшіру (Велика Британія), університет міста Корк (Ірландія) та Польський відкритий університет (Варшава). Виконано основне завдання проекту — розробити та впровадити у навчальний процес нові англомовні магістерські програми, які були ліцензовані Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та акредитовані відповідно до вимог законодавства Великої Британії. Керівництвом університету Гертфордшіру проведено інституційний аудит, за результатами якого було прийнято рішення акредитувати магістерські програми на строк шість років. Унікальність цих програм полягає в тому, що студенти, навчаючись у Харкові, отримують не тільки диплом магістра НУ «ЮАУ імені Ярослава Мудрого», а й ступінь магістра права (LLM) університету Гертфордшіру. Отож наш університет став першим українським вищим навчальним закладом, студенти якого зможуть отримувати ступінь магістра права провідного британського університету.

Плануємо продовжувати співпрацю з Ебергард-Карлс-Університетом (м. Тюбінген, Німеччина), Інститутом міжнародних правових досліджень Міністерства оборони США, юридичним коледжем Чикаго-Кент Іллінойського технологічного університету і представниками Західного Каліфорнійського університету, Королівським технологічним університетом (Стокгольм, Швеція), Шведським агентством з вищої освіти, університетом Аліканте (Іспанія), університетом Центрального Ланкаширу (Велика Британія), юридичними факультетами університетів Любляни і Марібора (Словенія), Карловим університетом (м. Прага), університетом м. Брно та Метрополітен університету (м. Прага, Чехія), провідними юридичними вузами Росії — Російською академією правосуддя, юридичним факультетом Московського державного університету ім. М. Ломоносова, Московською державною юридичною академією, Саратовською державною академією права, Уральською державною юридичною академією, Санкт-Петербурзьким державним університетом.

Даруйте, що я так довго з професорською наполегливістю перераховую всі ці проекти, однак за ними стоїть не тільки велика напружена робота всього нашого колективу, а й значний поступ до глобального світового освітнього і наукового процесу. Ми вже його певна складова і не можемо цим не пишатися.

— Важливим аспектом діяльності вашого університету є розвиток матеріальної бази.

— Поряд з тим, що зроблено, плануємо здати в експлуатацію гуртожиток для забезпечення житлом студентів Полтавського юридичного інституту на 237 місць, а також навчальний корпус загальною площею 13 917 кв. м у Полтаві. На стадії завершення проектування навчального корпусу з гуртожитком загальною площею 10277,0 кв. м та навчального корпусу зі спортивним залом площею 2779,0 кв. м у Сімферополі для студентів Кримського юридичного інституту. З метою розміщення універсального бібліотечного фонду, як я вже казав, електронних ресурсів університету та збільшення аудиторного фонду планується вже цього року розпочати будівництво бібліотечного корпусу з блоком навчальних аудиторій загальною площею 15 600,0 кв. м у Харкові.

Значних зусиль докладається до проведення культурно-виховної роботи. Достатньо підкреслити, що в палаці студентів працює понад 20 художніх колективів, щодня художньою самодіяльністю займаються більш як 1500 студентів. Ми можемо пишатися також нашими спортивними досягненнями. Щороку наші спортсмени отримують понад 200 медалей на змаганнях світового, європейського і національного рівнів. Три особи є претендентами на участь у Олімпійських іграх 2012 року.

Харківська область.

Генеральний прокурор  В. Пшонка вручає ректору В. Тацію Вічну книгу.

Фото Михайла КУЧНЄВА.