З початку року на Рівненщині введено в дію низку об’єктів соціальної сфери. Будівництво окремих із них, як, скажімо, ФАПів, лікарських амбулаторій, дитсадків, водогону у селі Пугач Сарненського району тощо, фінансувалось з місцевих бюджетів. Але спорудження та реконструкція найбільших велися за рахунок інвестицій з державного бюджету.

— Таких цьогоріч в області десять об’єктів, — розповідає голова Рівненської ОДА Василь Берташ. — Вже завершені роботи на п’яти: введені в експлуатацію перша черга освітньо-культурного комплексу в Мульчицях Володимирецького району; культурно-археологічний центр «Пересопниця» та комплекс культурно-дозвілевих споруд у селі Пересопниця Рівненського району; центр променевої терапії в обласному онкологічному диспансері на 24 відвідування в зміну, який обладнано новітнім обладнанням; загальноосвітню школу №14 у Рівному.

До кінця року, каже керівник області, буде ще чотири новосілля: введуть у дію першу чергу школи у селі Берестя та шкільний спортзал у Людині Дубровицького району, школу в Будеражі Здолбунівського району, першу чергу центральної районної лікарні у райцентрі Рокитне.

На нинішній рік для Рівненської області передбачені інвестиційні кошти з державного бюджету на будівництво та реконструкцію об’єктів соціальної сфери в сумі 170,6 мільйона гривень. Фактично надійшло 143,6 млн., використано 135,1 мільйона гривень.

— Ми старались ефективно використати кожну державну копійку, — каже Василь Берташ. — Спрямували кошти на завершення будівництва найважливіших для області соціальних споруд. Скажімо, у селищі Рокитне терапевтичне та дитяче відділення розміщені у пристосованих ветхих приміщеннях, тож тут давно назріла потреба у новій добротній лікарні. Адже цей район (лідер з народжуваності. — Авт.) постраждав внаслідок аварії на ЧАЕС, люди хворіють, тож повинні лікуватись у належних умовах. Ось чому було прийняте рішення все-таки завершити першу чергу лікарні, яку вже, було, віднесли до довгобудів. Так само як і школу №14 в обласному центрі.

Але, на жаль, життя іноді вносить корективи у плани. Так було, скажімо, і 10 липня цього року, коли потрібно було ліквідовувати наслідки пожежі у терцентрі в селі Біле Дубровицького району. Тоді у вогні загинуло шістнадцять людей, згоріло саме приміщення терцентру і місцевого ФАПу. У ті дні Кабмін з резервного фонду державного бюджету для ліквідації наслідків цієї надзвичайної ситуації виділив 6,9 мільйона гривень. За них проведено реконструкцію першого поверху дільничної лікарні у селі Висоцьк Дубровицького району під територіальний центр соціальної допомоги, куди переселили погорільців, а також побудовано амбулаторію загальної практики сімейної медицини у селі Миляч цього ж району, яка обслуговує мешканців шести довколишніх сіл.

На думку голови Рівненської ОДА Василя Берташа, який за основним фахом — інженер-будівельник і має великий досвід роботи в будівництві, основною проблемою, що іноді стримує освоєння інвестиційних коштів, є низька якість проектно-кошторисної документації, яка подається райдержадміністраціями та міськвиконкомами. Відтак доводиться її коригувати, витрачати додаткові кошти для доведення до «норми», що іноді затягує строки будівництва. А тому керівник Рівненщини на колегії облдержадміністрації, де серед інших розглядалось питання освоєння інвестиційних коштів з державного бюджету на будівництво та реконструкцію об’єктів соціальної сфери, націлив РДА, міськвиконкоми готувати якісну проектно-кошторисну документацію для формування обласної будівельної програми на 2012 рік.

Рівне.