Фахівці «Київводоканалу» побачили пряму залежність між кількістю споживання води киянами та поривами водопровідних і каналізаційних мереж. За їхніми даними, цього року городяни спожили води на 13,6 млн. куб. м менше, ніж торік, зменшився також обсяг відведених стоків.
Компанія вбачає у цьому причину збільшення кількості засмічень у каналізаційних мережах. А оскільки насосні агрегати «Київводоканалу» розраховані на подачу значних обсягів води, то їх зменшення призводить до збоїв у системі та навіть до аварій.
Ця інформація викликає запитання. Чому зменшення споживання води киянами спричиняє аварії? Адже це не несподіванка, оскільки така тенденція спостерігається з 1991 року. Тож ситуація цілком передбачувана, і підприємство мало б її враховувати, оптимізуючи мережі, коригуючи режим роботи. З другого боку, нині усюди намагаються економити ресурси, у тому числі воду. Кияни теж стали ощадливішими, чому потрібно радіти. Тим паче що зменшення споживання відбувається на тлі зростання кількості населення. Чому для «Київводоканалу» це стало проблемою?
Чи не в іншому проблема? Адже не таємниця, що столичні водогінні та каналізаційні системи — з колекторами та очисними спорудами безнадійно застаріли. І їх потрібно оновлювати, незалежно від того, чи багато кияни спожили води, і чи часто вони користуються каналізацією...
Фото  Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).