Споживчий попит активізується за рахунок збільшення грошей на руках населення і витрат із держбюджету. Економічних передумов для зростання індексу споживчих цін більш як на 1,5 відсотка за підсумками місяця немає, навіть за того, що електроенергія в комунальному секторі має істотно подорожчати. Отже, річна інфляція статистично виявиться ще меншою за 8,9 відсотка, на що, власне, й розраховував уряд, плануючи бюджетні показники.

Бензин (високооктановий)залишиться у цінах листопада, дизпальнеподорожчання в середньому на 10—15 копійок (надалі йтиметься про середній рівень роздрібних цін).

Роздрібний ринок залишиться збалансований, а ціни — економічно обґрунтовані. Як і раніше, неабияка частка світлих нафтопродуктів надійде по імпорту. Зумовлене початком холодного сезону спекулятивне подорожчання дизпального на європейському ринку майже не відіб’ється на цінах нашого роздрібного. Можна передбачити, що на фініші року станеться «витік» контрабандного нафтопродукту, але за цінами ринку.

Борошно подорожчання на 2—5 відсотків.

Більш ніж достатня пропозиція продовольчого зерна і його запаси унеможливлять помітніше подорожчання. Але тенденція до подорожчання збережеться під впливом зацікавленості елеваторів у вищій рентабельності та активізації споживчого попиту в період підготовки до новорічних свят.

Хліб подорожчання на 1—2 відсотки.

Рекордний урожай зернових гарантує стабільність цін на хліб і хлібопродукти та унеможливлення минулорічного сценарію. Але за низької рентабельності пекарської справи в пік споживчого попиту хліб, у тім числі й соціальних сортів, не подешевшає.

Крупизалишаться у цінах листопада, за винятком рису, який подорожчає на 15—20 відсотків.

Як на мене, це стане наслідком по суті рекордного врожаю зернових, зібраного цього року.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 5—8 гривень, кілограма яловичини — на 7—9 гривень, птиці — на 3—5 гривень.

Результат зумовить, по-перше, зростання споживчого попиту. По-друге, прагнення переробників на фініші року максимально скоротити видатки від подорожчання енергоносіїв, фіскальних обмежень, скорочення поголів’я свійської худоби тощо.

Молоко та молокопродуктиподорожчання літра молока на 0,5—0,9 гривні, вершкове масло залишиться в цінах листопада.

Останні заяви щодо двомільярдної дотації молочній галузі наступного року сприймаються як побажання. За останні 2—3 роки більш як 75 відсотків виробництва товарного молока зосередилося у приватному, дрібнотоварному секторі, а тим часом держава декларує підтримку крупних виробників, що не послаблює, а посилює конфлікт інтересів між гравцями ринку.

Овочі подорожчання на 8—10 відсотків, фрукти — подорожчання на 12—15 відсотків.

Я вважаю, що період дешевих овочів (відкритого й закритого ґрунту) фінішує напередодні Нового року «під акомпанемент» поточного споживчого попиту на продовольчі товари. Це збільшить витрати домогосподарств, зате порадує сільгоспвиробників, передусім, фермерів, чиї прибутки обмежують низькі роздрібні ціни. Подорожчання фруктів стимулюватиме підвищений попит на імпортні надходження у зв’язку з новорічними святами і профілактикою від респіраторних захворювань.

Цукор — залишиться у цінах листопада.

Падіння світових цін і обмежені експортні можливості виробників спричинили падіння цін на цукор у роздрібній торгівлі. Але попит на нього перед Новим роком зросте (не виключаю, що до новорічного столу потраплять більш дорогі кондитерські вироби, ніж було до Дня Незалежності).

Алкоголь: подорожчання горілки на 5 відсотків, коньяку — на 5—8 відсотків, натурального вина — на 10 відсотків, шампанських вин — на 10 відсотків.

Активізація споживчого попиту напередодні новорічних свят зазвичай позитивно впливає на виручку цього ринку. Тому побачимо природне бажання торгівлі скористатися святами, незважаючи на адміністративний пресинг і контроль із боку держави.

Ліки подорожчання на 5—8 відсотків.

Пам’ятаючи, як важко стримати ціни на фармакологічну продукцію у періоди масового загострення застудно-респіраторних захворювань і грипу, уряд уже застеріг виробників та трейдерів від протизаконної «самодіяльності». Але за високої питомої ваги імпорту та сили-силенної посередників на ринку, цього вочевидь не достатньо для того, щоб стримати ціни.

Житлово-комунальні послуги подорожчання в середньому на 10—12 відсотків.

Я допускаю, що уряд утримається від подорожчання газу для комунального сектору, але без нових тарифів на електроенергію не обійтися, тим паче що це відповідає його намірам поетапно привести їх до економічно вмотивованого рівня. Так само я не сумніваюся, що прив’язка до обсягів споживання залишиться недоторканною.

Транспортні послугизалишаться у цінах листопада.

Цього року все обмежиться загальною оптимізацією (скороченням, переділом, економією тощо) транспортних засобів і сфер послуг.

Туристичні послугиподорожчання на 10—12 відсотків.

Ціни нового зимового курортного сезону зростуть на загальний рівень річної інфляції і відбиватимуть вартість якісних змін, які сталися упродовж року на гірськолижних і оздоровчих базах країни.

ОфіцІйний курс7,99 гривні за $.

Курс гривні відчуватиме неабиякий тиск, але Нацбанк утримається від його девальвації завдяки більш жорстким правилам обов’язкового резервування для комбанків і використанню валютних резервів.