У «Голосі України» надрукована критична кореспонденція «Влада скаржиться, що... не має влади» (28.09.11). У ній цитувалися відповіді керівників міста щодо незаконної забудови території парку культури та відпочинку «Гідропарк», зокрема, котеджним містечком поблизу озера Берізка, триповерховою спорудою невідомого призначення поблизу Венеціанського мосту, швартування плавучого готелю «Баккара» та облаштування території парку для його потреб, а також величезної кількості МАФів і підприємств громадського харчування.

Ішлося й про те, що на викладені у газеті факти порушення містобудівного та природоохоронного законодавства чиновниками їхні начальники — керівники КМДА та різних державних установ відповідають, ніби неспроможні вплинути на зловмисників через брак... повноважень! Редакція надіслала кореспонденцію установам, які зобов’язані розібратися у ситуації, зокрема і до Державної архітектурно-будівельної інспекції України. Звідти одержали відповідь за підписом заступника голови Володимира Папки, який повідомив про вжиті заходи.

 

Щодо готелю «Баккара»

«Стосовно облаштування дороги і встановлення монолітних залізобетонних фундаментів для швартування плавзасобу «Баккара» інспекція надала забудовнику припис про зупинення робіт; враховуючи ігнорування ним припису спрямовано звернення до правоохоронних органів і прокуратури для реагування і сприяння у притягненні порушника до відповідальності, а також звернулася з позовом про виконання приписів ТОВ «Ласвіт».

Щодо котеджів на березі озера Берізка

«Стосовно спорудження ТОВ «Форест-парк прем’єр» зрубів інспекція надала припис та надіслала листи до енергопостачальних компаній про припинення забезпечення енергоресурсами, а до прокуратури, Дніпровського РУ ГУ МВС України у Києві — для відповідного реагування і сприяння у притягненні порушника до відповідальності; водночас подана позовна заява до Господарського суду Києва про знесення самочинно зведених споруд».

Далі у відповіді йдеться про такі само заходи, вжиті до власників інших незаконно зведених споруд у Гідропарку. Заступник голови інспекції повідомив також, що одним із чинників, які сприяють самовільній забудові (і не лише в Гідропарку), є неконтрольоване надання в оренду місцевими органами самоврядування земельних ділянок під облаштування МАФів, які пізніше розбудовуються (розширюються) до розмірів повноцінних капітальних споруд.

Крім того, йдеться у листі до редакції, слід зазначити, що для притягнення порушників до відповідальності в установленому порядку вкрай необхідна допомога і сприяння правоохоронних органів і прокуратури щодо встановлення осіб, які виконують будівельні роботи, а також витребування документів щодо їх вартості.

Інспекція повідомляє, що, враховуючи мінімальні розміри штрафних санкцій за недотримання законодавства у сфері містобудування, які не порівнянні з фактичним розміром заподіяної шкоди, що спонукає учасників будівельного процесу діяти за межами правового поля, а також беручи до уваги ускладнену процедуру притягнення правопорушників до відповідальності, Державною архітектурно-будівельною інспекцією України разом з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України підготовлено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності», ухвалений Верховною Радою у першому читанні. Ним передбачаються фіксовані (значні) суми штрафів та змінюється підхід до визначення розміру штрафних санкцій, які накладатимуться на осіб за правопорушення.

Прийняття закону створить можливість ефективніше використовувати повноваження в частині контролю за дотриманням суб’єктами містобудівної діяльності вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час виконання підготовчих і будівельних робіт, пише у відповіді до редакції заступник голови інспекції Володимир  Папка.

Від редакції

Відповідь одного з керівників інспекції, утім, як і очільників КМДА, котрі редакція отримувала раніше, ще раз переконливо свідчить про наявність корупції у сфері незаконної забудови в паркових та інших зелених зонах, про що йшлося у багатьох матеріалах, надрукованих у «Голосі України». Цікаво, що керівники правоохоронних органів різних рівнів, органів місцевого самоврядування, яких ми звинувачували у таких діяннях, не спростували газетних публікацій, не обурилися і не заявили про наклеп.

І насамкінець ще про одну відповідь за підписом в. о. начальника відділу прокуратури Києва Л. Багинської на статтю «Влада скаржиться, що... не має влади». Пані Багинська повідомила, що її надіслано для перевірки до... прокуратури Дніпровського району. Але ж у статті критикувалися керівники КМДА, зокрема перший заступник голови Михайло Кучук! А від нього самого у прокуратури Києва забракло мужності вимагати відповіді?

На знімку: незаконно пришвартований готель «Баккара» з інфраструктурою. Саме те, чого не повинно бути в цьому місці. Це і є результат складання приписів?

Фото  Андрія ЯЩЕНКА.