Учора чорнобильці вкотре вийшли на акцію протесту в Києві. Цього разу мітингували під стінами Кабінету Міністрів. Зранку довкола урядової будівлі намагалися звести паркан, але досягти потрібної висоти до початку акції будівельникам не вдалося, тож відгороджувати протестувальників від чиновників довелося міліції та «Беркуту». Зранку чорнобильці намагалися розбити наметове містечко у парку, але, як стверджують очевидці, міліція силоміць відібрала намети.

 

На невеликому «п’ятачку» перед Кабміном зібралися тисячі людей, у кожного з яких — своя історія. Геннадія Андрійовича з Луганська 1986 року фактично примусово відправили у Чорнобиль. Після цього його здоров’я підірвалося. Цього літа він пережив інсульт, але все одно з ковінькою приїхав на акцію протесту, щоб відстояти свої пільги. «Будемо тут до останнього, а що нам ще залишається?», — відповідає він на запитання про небезпеку розгону акції, адже за нашими плечима у момент розмови стоїть ряд «беркутівців». Пенсіонер із Іванкова, що під Києвом, повторює, що втрачати нічого. «Була пенсія 800 гривень. Перерахували — стала 600. Як жити далі? Я хворий, город тримати не можу», — розповів чоловік, який справді ледь тримався на ногах.

А тим часом у натовпі у Маріїнському парку хтось почав вигукувати: «Хлопці, перекривайте дорогу!». Хлопці на провокацію не піддалися. Один з учасників намагався пронести намет — з десяток міліціонерів прорвалися у лави мітингувальників і відібрали зелений згорток. 

«Градус» відносин підвищувався. «Беркуту» кричали «Ганьба!», а міліція, здавалося, чекала слушної миті, щоб відтіснити акцію протесту. Довкола відбувалися десятки цікавих сцен. Люди вішали один одному чорні стрічки — у пам’ять про загиблого у неділю в Донецьку голодувальника Геннадія Конопльова. Чорнобильці перед телекамерами пояснювали, що їхнє керівництво «продалося» владі. Кілька іноземців прогулювалися парком і один в одного англійською запитували: «Оце і є відомі українські опозиціонери?». А під стінами Кабміну марно чекали, щоб хтось з урядовців до них вийшов.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.