Тернистим виявився шлях древньої реліквії Свято-Троїцької церкви у селі Війниця Млинівського району — хреста з розп’яттям.

На литий чавунний хрест в річці Іква, що протікає біля Війниці, натрапили рибалки. Місцеві старожили засвідчили, що він із війницького храму. Як хрест потрапив у річку, теж зрозуміло — у 1960 році, коли партійці за одну ніч перетворили церкву на зерносклад. Реліквію вирішили помістити на постамент, щоб вона нагадувала про минувшину і закликала до праведного майбутнього.

Щодо минувшини, то для Війниці її етапною віхою став 1884-й. Тоді у селі на кошти прихожан було збудовано дерев’яну церкву. У роки Першої світової війни вона згоріла. Те, що не зотліло у вогні, місцевий люд згодом розібрав і використовував для особистих господарських потреб. Серед уцілілих предметів був і хрест із розп’яттям. Його місцеві парафіяни поклали у схованку до кращих часів. У 1936-му на старому фундаменті звели нову церкву. Повернули й хрест, який слугував людям аж до 1960 року. До того дня, коли Свято-Троїцьку церкву закрили, а перед тим за одну ніч спустошили. Частину майна кинули у річку, з-поміж іншого й пам’ятний хрест. Пізніше у храмовому приміщенні був зерносклад, потім тут відкрили картинну галерею. А вже на зорі української незалежності у відновленій Свято-Троїцькій церкві знову запанувала молитва.

На знімку: староста Свято-Троїцької церкви Микола Синиця біля історичної війницької пам’ятки.

Фото автора.