Голова Верховної Ради України Володимир Литвин сподівається, що новий закон про прокуратуру буде насамперед результатом роботи практиків та фахівців, а не політиків.
«Цей закон повинен бути написаний людьми знаючими, які мають відповідний досвід роботи», — сказав В. Литвин під час учорашньої церемонії нагородження працівників органів прокуратури відзнаками Верховної Ради.
На думку В. Литвина, потребує уважного аналізу й перегляду і відповідний розділ Конституції України з урахуванням сьогоднішніх реалій.
Керівник парламенту наголосив на важливості реформування правоохоронної системи, зокрема, на необхідності прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу. Проекти законів про прокуратуру та про Службу безпеки, а також Концепція реформування правоохоронних органів, сказав він, мають бути розроблені протягом року після прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу.
Голова Верховної Ради України також звернув увагу на те, що з моменту ухвалення Кримінального кодексу минуло 10 років, зазначивши, що він «значною мірою відстав від життя», і висловився за прийняття нової редакції цього законодавчого акта.
Звертаючись до представників органів прокуратури, В. Литвин висловив їм подяку за «вкрай важливу, актуальну роботу».
На думку керівника парламенту, «правозахисна функція прокуратури і надалі зростатиме, і необхідно робити все, аби відновити довіру людей до правоохоронної системи».
В. Литвин нагородив відзнаками Верховної Ради за вагомий особистий внесок у зміцнення законності в Українській державі, зразкове виконання службових обов’язків, сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня працівників прокуратури 30 представників органів прокуратури.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин прогнозує складний розгляд у парламенті законопроекту про виконання рішень судів у другому читанні.
Під час церемонії нагородження В. Литвин зазначив, що Конституція забороняє ухвалювати закони, які обмежують права громадян і погіршують життя людей. Водночас, за його словами, соціальні закони нині надзвичайно складно виконувати, оскільки «для цього потрібен ще один бюджет».
«Нам потрібно знайти вихід з цієї складної ситуації, шукати діалог, щоб сказати, які є можливості і що необхідно зробити», — сказав він, додавши, що парламент разом з урядом шукають рішення.
«Треба сказати, які закони і в якому обсязі виконуватимуться», — зазначив В. Литвин, наголосивши, що в Україні 124 категорії пільговиків.
Керівник парламенту також повідомив, що до законопроекту надійшло майже 500 поправок.
Цінний подарунок від Голови Верховної Ради України отримує начальник відділу прокуратури м. Києва Ольга Осадець.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.