Про те, чи заветує Президент закон про вибори народних депутатів, чи буде єдиний список від опозиції та хто потрапить до новообраного парламенту, прогнозували під час прес-конференції політологи.

Єдиний список. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов переконаний, що єдиного списку від опозиції на парламентських виборах не буде. «Це лише розмови. Опозиція не зійдеться на кандидатурі свого лідера, постане питання — хто ним буде? Єдиний список можливий лише у тому разі, коли всі будуть «в одному полі», але впевнений, що такого не станеться», — сказав політолог.

З його думкою погодився і директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communіcatіon Тарас Березовець. За його словами, реалістичнішими видаються домовленості по мажоритарній системі — коли висуватимуть одного кандидата від опозиції.

Керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко також вважає, що єдиного списку від опозиції не може бути. «Арсеній Яценюк не підійде на роль лідера від опозиції. Інших кандидатур я не бачу», — зазначив експерт.

Крім того, за його словами, 40% політиків не потраплять до Верховної Ради через п’ятивідсотковий бар’єр, наслідком якого стала «змова між Партією регіонів, БЮТ і «Фронтом змін». Саме через цю змову, наголосив він, багато політиків і не хочуть бачити А. Яценюка в ролі лідера.

Вето. На думку В. Карасьова, Президент підпише закон про вибори, адже його підтримала і влада, й опозиція. За словами політолога, якщо закон ветувати, то опозиція буде активнішою і критикуватиме владу.

Водночас Т. Березовець припускає, що дуже малі шанси на вето все ж таки залишаються. Він переконаний: цей варіант закону не остаточний. Інший — може з’явитися навесні або влітку.

Прогноз. В. Карасьов вважає, що за партійними списками місця розподіляться так: першою буде Партія регіонів (отримає більшість місць), за нею «Фронт змін», «БЮТ-«Батьківщина». Також, за його словами, до Верховної Ради має шанси потрапити і ВО «Свобода», але під час виборчої кампанії їй протистоятимуть старі праві партії, що вже сьогодні заявляють про свою готовність йти на вибори. Крім того, гуртуються інші праві, зокрема, Українська народна партія, «Собор», Конгрес українських націоналістів та інші. І вони можуть відібрати голоси у ВО «Свобода» в західних регіонах.

На думку Т. Березовця, на наступних парламентських виборах більші шанси на перемогу в мажоритарних округах матимуть не сьогоднішні народні депутати, а лідери, які популярні у тому чи іншому регіоні, бізнесмени. Загалом, вважає експерт, найбільше представників у Верховній Раді буде у ПР, «БЮТ-«Батьківщина» та «Фронту змін». Зважаючи на негативні настрої у суспільстві, то і комуністи, мабуть, здолають п’ятивідсотковий прохідний бар’єр. За його словами, набагато менше шансів потрапити до парламенту у ВО «Свобода» та «УДАРу».

Також В. Небоженко прогнозує, що зі складу фракцій «Фронту змін» і «БЮТ -«Батьківщини» у Верховній Раді наступного скликання до владної коаліції приєднається близько 30% народних депутатів.