Відповідно до вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель», управлінням справами Верховної Ради України у вересні—листопаді 2011 року було проведено два конкурси за процедурою відкритих торгів на закупівлю багатофункціональних пристроїв (БФП-«3 в 1»: функції принтера, сканера, копіра) у кількості 446 одиниць і сучасних комп’ютерних систем — мультимедійних комплексів у кількості 485 одиниць.
На даний час майже 70 відсотків засобів комп’ютерної техніки, які перебувають в експлуатації апарату Верховної Ради України (понад 1400 із 2100 комплектів у складі: системних блоків, моніторів, принтерів), і фізично, і морально застаріли, оскільки їх було придбано протягом 2000—2005 років. Технічні параметри та швидкодія зазначених засобів комп’ютерної техніки не надає можливості продуктивної роботи користувачу із сучасними програмними засобами. Стовідсоткова фізична зношеність таких засобів комп’ютерної техніки, як принтери, БФП та монітори, що використовуються співробітниками апарату, не дає змоги звертатися до сервісних центрів виробників щодо ремонту, оскільки і сама техніка, і запасні частини до неї, вже знято з виробництва.
Останні чотири роки, в умовах обмеженого бюджетного фінансування, придбання нових засобів комп’ютерної техніки для облаштування робочих місць народних депутатів України та працівників апарату фактично не здійснювалося.
У травні 2011 року Комітетом з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України було прийнято колегіальне рішення щодо спрямування бюджетних асигнувань, передбачених раніше на компенсацію житлового забезпечення народним депутатам України, на придбання нової комп’ютерної техніки.
Після оновлення парку комп’ютерної техніки народних депутатів України (орієнтовно на початку 2012 року) виведені з експлуатації комп’ютери (2006 року придбання) пройдуть профілактичні роботи і будуть встановлені у структурних підрозділах апарату Верховної Ради України на заміну морально та фізично застарілої техніки.
Практика попередніх років засвідчила практичні переваги використання багатофункціонального пристрою з функціями друку, сканування та копіювання безпосередньо на робочому місці.
Загалом придбання та введення в експлуатацію нових, сучасних засобів комп’ютерної техніки дасть змогу поліпшити оперативність і якість законотворчої роботи, підвищити рівень використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у Верховній Раді України, забезпечити повну відкритість, прозорість і підзвітність парламенту перед виборцями.
Прес-служба Верховної Ради України.