Зміни до Податкового кодексу стосовно спрощеної системи оподаткування, що набувають чинності через місяць, сприятливі для підприємців, які сплачують фіксований податок. Про це заявив голова парламентського Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік. Крім того, зміни відкривають нові можливості для розвитку малого бізнесу.
За його словами, сьогодні підприємці, які торгують на ринку і не мають найманих працівників, отримують дохід 119 тисяч гривень на рік, сплачують фіксований податок у розмірі 100 гривень. Згідно з новим законом річний дохід для них підвищується до 150 тисяч гривень, ставка оподаткування не змінюється і становить від 1 до 10 відсотків від заробітної плати (10—100 гривень). Водночас, за новим законом, вони можуть перейти на наступну ставку від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної зарплати (20—200 гривень) з річним доходом мільйон гривень.
Точка зору
Віталій ХОМУТИННІК:
«Отже, новий закон — це крок уперед порівняно з діючою системою оподаткування. Адже він дає змогу застосовувати спрощену систему протягом року в разі перевищення обсягів доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку. Хотів би нагадати, що за Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів підприємницької діяльності», який припиняє діяти з 1 січня наступного року, в разі перевищення обсягу доходу підприємець мав перейти на загальну систему оподаткування».