Річницю трагічних подій на Майдану відзначали українці в усьому світі. Цей рік показав, що колишньої Батьківщини не буває. І найбільшими адвокатами, помічниками, народними дипломатами України в інформаційній війні за кордоном стали представники нашої діаспори. З приводу річниці вони організували у своїх країнах пам’ятні мітинги, виставки, презентації фільмів, книжок...

У Софії пам’ять героїв Небесної Сотні вшанували демонстрацією документального фільму «Сильніші, ніж зброя», що розповідає про події на Майдані в дні Революції Гідності. Його привезла в Болгарію член київського творчого об’єднання «Вавилон’13» Оксана Судомир. Документальну стрічку показали в центральному кінотеатрі болгарської столиці «Одеон» і в Новому болгарському університеті.

Більшість із тих болгар, які дізналися правду про майдановців, прийшли в неділю до адміністрації президента Болгарії на акцію протесту «Стоп кремлівській інформаційній агресії». У мітингу брали участь і українці, які живуть у Болгарії. Болгари й наші співвітчизники тримали плакати «Стоп кремлівській інформагресії у Болгарії», «Путін готує Донбас і в Болгарії», «Свободу Надії Савченко», «Руки геть від України». «Небезпека для цивілізованого світу походить не з Києва, а з Москви. Необхідно зупинити російську агресію проти України, проти нас, проти нормального світу!» — закликав Олександр Йорданов, колишній голова парламенту Болгарії.

Голова об’єднання українців у Болгарії Олена Коцева разом із добровольцями зібрали на мітингу 2530 левів (близько — 1265 євро), які буде відправлено на підтримку української армії, котра бореться проти агресора і його пособників.

Під час перегляду фільму «Сильніші, ніж зброя» і на мітингу болгари та українці хвилиною мовчання ушанували пам’ять Небесної Сотні й бійців, загиблих у боях на Донбасі, а також проспівали відомий хіт українських футбольних фанатів про Путіна.

Софія.

Євромайдан через об’єктиви польських фоторепортерів і фотографів було представлено цими днями у Варшаві. В церемонії відкриття виставки взяв участь і президент Республіки Польща Броніслав Коморовський.

Фото Юрія Банахевича (Укрінформ).