Уперше в історії незалежної України вшанувати пам’ять жертв голодоморів та політичних репресій зібралися всі президенти нашої держави: Віктор Янукович, Віктор Ющенко, Леонід Кучма і Леонід Кравчук.

Церемонія вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні відбулася на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів» у Києві. Участь у жалобних заходах також взяли Прем’єр-міністр Микола Азаров, голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов, члени уряду, представники дипломатичного корпусу та громадськості.

Глава держави встановив до скульптури «Гірка пам’ять дитинства» символічну композицію із зерном і поставив запалену лампадку до «Свічі пам’яті» (на знімку).

Президенти також взяли участь у церемонії відкриття наріжного каменя під будівництво Меморіалу пам’яті жертв репресій 1936—1941 років, який буде споруджено на території Національно-історичного меморіального заповідника «Биківнянські могили».

«Меморіал стане символом пам’яті про тих, хто зазнав тяжких мук і несправедливості, віддав своє життя заради нашого майбутнього», — наголосив у своєму виступі Віктор Янукович, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент підкреслив, що Меморіал пам’яті жертв репресій також стане «символом перестороги проти повторення подібних трагедій на українській землі».

У день вшанування Україною пам’яті жертв голодоморів, зауважив Віктор Янукович, згадуємо й загиблих жертв тоталітарного режиму. «Ми втратили цілий пласт вчених, митців, духовних лідерів, управлінців, інженерів... Але наш народ вистояв і відродився. Ми зуміли перегорнути важкі сторінки історії та знайшли сили, щоб іти далі», — сказав Президент.

«Народ досяг своєї споконвічної мети — незалежної та соборної держави», — підкреслив Віктор Янукович.

Учасники церемонії вшанували померлих хвилиною мовчання.

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).