Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що визнання Голодомору як геноциду українського народу — це визнання України як самостійної держави. М. Томенко зауважив: якщо сьогодні загально оцінити лінію конфлікту, що відбувається в країні, то вона проходить передовсім за ідеологічною світоглядною ознакою. «Є ідеологи та стратеги свідомої антиукраїнської політики під лаштунками так званого «русского мира». Є у владі й ті, які опосередковано ведуть антиукраїнську політику», — цитує слова політика його прес-служба. «Тому нині завдання і громадськості, і українських політичних сил для того, щоб протистояти цьому, — максимально об’єднатися та діяти спільно, щоб захистити власні цінності, власну історію, власні традиції», — додав він.«Ми стоїмо перед необхідністю віднести на другий план вузькопартійні розбіжності, оскільки українське національне питання сьогодні як ніколи важливе», — наголосив заступник глави парламенту.

А трагічний випадок, що стався в Донецьку під час розгону наметового містечка чорнобильців, на думку М. Томенка, свідчить про порушення його організаторами та виконавцями базових прав та свобод людини і громадянина, Конституції та чинного законодавства. Оскільки йдеться про загибель людини, то необхідно невідкладно провести розслідування та притягнути до відповідальності тих осіб, які порушили закон і були причетні до цього, переконаний він.
М. Томенко наголосив також, що уряд на своєму засіданні повинен невідкладно розглянути це питання. Він також повідомив, що опозиція вимагатиме під час пленарного тижня заслухати у парламенті інформацію Прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ та інших посадовців стосовно обставин розгону наметового містечка, загибелі людини та відповідальності посадових осіб.
* * *
Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко направив звернення міністру освіти і науки, молоді та спорту з проханням роз’яснити причини затримки з оголошенням конкурсу на заміщення вакантної посади ректора Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут».
Зважаючи на правовий та інформаційний резонанс, що виник довкола цього питання, М. Томенко попросив міністра надати інформацію про причини затримки оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади ректора НТУ «КПІ» та невідкладно забезпечити умови для його проведення відповідно до вимог чинного законодавства.