Верховна Рада планує посилити покарання за керування у нетверезому стані, а також за незаконно встановлені спецсигнали.

Парламентський Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності доопрацьовує проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення безпеки дорожнього руху (№ 5220), для винесення його на повторне перше читання. Так, водіїв, які сідають за кермо у нетверезому стані, штрафуватимуть на сім тисяч гривень (нині це від 2550 до 3400 грн.), а також конфісковуватимуть автомобілі у разі повторного виявлення стану сп’яніння.

Але деякі чиновники та навіть даїшники сумніваються: навряд чи щось зміниться за умови введення таких санкцій. Начальник Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при ДАІ МВС України Сергій Будник розповів, що, не звертаючи уваги на штрафи та громадські роботи, деякі громадяни продовжують керувати транспортним засобом у нетверезому стані.

Більшість водіїв, з якими поспілкувався кореспондент «Голосу України», до підвищення штрафів за керування автомобілем у нетверезому стані ставляться позитивно. За їхніми словами, у такому випадку треба не лише штрафувати, але й відразу позбавляти прав назавжди. Адже жодну адміністративну відповідальність не можна порівняти із загрозою людському життю через п’яних водіїв.

Як стверджує киянин-водій Юрій, «дорожні побори» працівників ДАІ стануть дорожчими. І можливо, саме це спонукатиме не порушувати правила дорожнього руху. 

Крім того, голова профільного комітету Віктор Швець вважає за необхідне обмежити використання спецсигналів. «Питання потрібно врегульовувати не лише підвищенням розміру адміністративного штрафу за незаконне обладнання ними транспортного засобу (нині штраф за це правопорушення становить 850-1020 гривень із конфіскацією або без конфіскації спецсигналів), але й жорстким законодавчим обмеженням. Таким чином припинемо практику необгунтованої видачі дозволів на встановлення та використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв ДАІ МВС», — підкреслив він.

За словами В. Швеця, окремі високопосадовці незаконно використовують спеціальні сигнали, а також супровід ДАІ. «Подивіться, скільки кортежів їде в Києві після 17 години. Таку вакханалію на дорогах потрібно припиняти», — підкреслив народний обранець.