Ще о шостій годині вечора 26 жовтня голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль підсумував: «Хоча до повного завершення голосування залишилося дві години, можу заявити, що вибори в парламент у нашій області відбулися!» На позачергових виборах до Верховної Ради України проголосувало 32,94 відсотка виборців Луганщини.

Цього дня чекали різних провокацій і обстрілів з боку бойовиків, але все минуло напрочуд спокійно, без ексцесів. Натомість напередодні бойовики обстріляли кілька територій української сторони й тим самим зашкодили проведенню виборчого процесу в низці населених пунктів, розташованих уздовж лінії фронту. В містах Попасна, Гірське й Золоте, у Станиці Луганській, у Слов’яносербському районі, у Щасті дільничні виборчі комісії так і не відкрилися. Крім того, напередодні активно працювали провокатори, розповсюджуючи листівки, які містили погрозу «судити за законом воєнного часу кожного, хто прийде голосувати за київську хунту». Що ж стосується членів виборчих комісій, то їм було обіцяно розстріл. Правду сказати, люди боялися цих погроз. Деякі члени комісій відмовилися виконувати свої функції. У Новоайдарському районі, наприклад, виборча дільниця не відкрилася з тієї причини, що не прийшли члени дільничної комісії. Що ж до виборців, то багато хто вирішив не ризикувати, не випробовувати долю і парламентські вибори проігнорували.
Але все-таки без інцидентів не обійшлося. Голова Луганського обласного відділення КВУ Олексій Свєтіков повідомив про спроби змінити членів виборчих комісій на деяких дільницях. Зокрема, за його словами, від спостерігача КВУ в Сєверодонецьку надійшло повідомлення, що на одну з дільниць у 106-му виборчому окрузі прийшло майже десять озброєних людей з автоматами, які назвалися «12-м батальйоном». Головною їхньою вимогою була заміна голови комісії. Олексій Свєтіков наголосив, що подібні інциденти стосовно заміни складу виборчих комісій були ще на двох дільницях у цьому окрузі. За його оцінкою, загалом ситуація тут була неспокійна.
Загалом у Луганській області відкрилося 420 дільничних виборчих комісій. Найнижчу явку продемонстрували жителі Лисичанська — 24,42 відсотка, Сєверодонецька — 30,17 і Рубіжного — 32,23. Причини такої пасивності ще вивчатимуть, але окремі думки свідчать про те, що мешканці, які найбільше постраждали в результаті бойових дій, ображені на уряд за те, що він не допомагає відновлювати зруйноване житло. У Лисичанську, наприклад, жодної копійки не виділено на багатоповерхівку, розбиту снарядами під час артобстрілів. Приватні будинки ремонтуються коштом власників або за допомогою різних благодійних фондів. А для людей важлива турбота держави.
Найактивніше голосували в сільських районах, хоча явка цього разу й тут була невелика — до 40 відсотків. Прикметно, що високу виборчу активність виявили жителі Міловського району, який межує із Російською Федерацією. Державний кордон тут проходить однією з вулиць райцентру Мілове.
Підбиваючи попередні підсумки, Геннадій Москаль наголосив, що вибори відбулися, усупереч усім скептикам, і не важливо, кому конкретно, якій політичній силі цього разу дісталася перемога. Головне, що українська частина Луганщини продемонструвала довіру своєму уряду й бажання брати участь у перетворенні країни.
А тим часом...
Джерела передають, що 26 жовтня до Луганської області з території Російської Федерації увійшло кілька колон військової техніки. З боку селища Ізвариного Краснодонського району через Урало-Кавказ проїхало майже 20 танків, через Антрацит у напрямку Красного Луча — ще 60 «КамАЗів» на жорсткому зчепленні з прикріпленими артилерійськими гарматами, а також кілька БТРів і БМП. Бойовики обіцяють бійцям ЗСУ «важкий понеділок» в усіх напрямках фронту.
 
Луганськ.
Фото автора.
 
Факт
З одинадцяти одномандатних округів області вибори відбулися лише в п’ятьох. Решта території окупована «ЛНР».
Одними з перших на 441182-й дільниці в Сєверодонецьку традиційно голосували пенсіонери.