Львів. За попередніми даними, партія міського голови Львова Андрія Садового «Об’єднання «Самопоміч» приведе до Верховної Ради України дев’ятеро депутатів-львів’ян. Це найбільше з усіх політичних сил, де були представлені галичани.

Третє місце «Об’єднання «Самопоміч» на цьогорічних виборах стало сенсацію для перегонів. До останнього часу соціологи говорили про п’ятивідсотковий бар’єр. Ситуація змінилася впродовж останнього тижня, коли 30% виборців, що не визначились, почали віддавати перевагу «Народному фронту» та «Об’єднанню «Самопоміч» .
Успіх Андрія Садового пояснюють запитом виборця на нові обличчя. Міський голова Львова — блискучий піар-технолог, котрий вгадав настрої українців і продемонстрував по 24-му каналу таку картинку, яку вони хотіли побачити. Під гаслами «Об’єднання «Самопоміч» та з допомогою польських консультантів він виграв вибори міського голови. І ось тепер ще одна перемога. На диво, «Об’єднання «Самопоміч» здобуло більше прихильників у Києві, ніж у Львові, де добре знають Андрія Садового і його блискучі обгортки. Ще семеро львів’ян стануть народними депутатами від «Народного фронту», четверо від «Свободи», двоє від «Блоку Петра Порошенка» і один — Тарас Козак — від «Опозиційного блоку». Син легендарного головнокомандувача УПА Романа Шухевича — Юрій Шухевич проходить за списками Радикальної партії. За попередніми даними, в мажоритарних округах виграють чотири представники «Блоку Петра Порошенка» — це бізнесмени та підприємці. І ще п’ятеро — самовисуванці.
Схоже, серед нових народних обранців не буде Ірини Фаріон, Андрія Тягнибока, Ірини Сех, Романа Ілика та Степана Курпіля. В мажоритарних округах легку перемогу здобули ті, хто воював в АТО, й, на диво, — місцеві олігархи та багатії, які на попередніх виборах у цих округах зазнавали поразки.
Не обійшлося без прикрих провокацій. Як розповіла прес-служба Ірини Сех, ТРК «Броди» у день виборів прокрутила сюжет про її участь в одному із заходів, розуміючи, що це є порушення закону. Таке могло прийти в голову одному з її недоброзичливців. Загалом вибори пройшли без серйозних порушень і ексцесів.
Богдан КУШНІР.
Хмельницький. На виборах зафіксовано 21 повідомлення про порушення. Але більшість з них після перевірок не підтвердилася. Жодного тяжкого правопорушення зареєстровано не було. У п’ятьох випадках пильні виборці і представники громадських організацій повідомляли про голосування без паспорта. Водночас мешканка Старосинявського району висловила своє незадоволення тим, що їй не дали бюлетень без паспорта. Двічі не підтвердилась інформація і про підкуп виборців на дільницях. А троє виборців з Хмельницького та Кам’янця-Подільського намагалися винести бюлетені. В Ізяславському районі кілька користувачів мобільного зв’язку отримали смс-повідомлення з текстом «голосуйте за опозицію». Загалом вибори пройшли спокійно. Міліціонери охороняли дільниці і після їх закриття. Вони також супроводжуватимуть голів комісій до ОВК для здавання опрацьованих бюлетенів.
Ірина КОЗАК.
Запоріжжя. Вибори відбулися досить організовано — певні затримки на дільницях кількох округів сталися через дії однієї соціологічної компанії. Остання, як стверджують, не так проводила опитування, як контролювала «правильність» голосування працівниками відомої донецької промислової імперії. Відзначено й «карусель» у Мелітополі, яку пов’язують зі штабом діючого народного депутата від цього міста. Хоча битва в кількох округах розгорнулася не на жарт! Наприклад, на 74-му (Комунарському) виборчому окрузі міста Запоріжжя зійшлися одразу три народні депутати попередніх скликань. Поки що неофіційно тут переміг Петро Сабашук (Блок Петра Порошенка). А програли йому діючий голова Запорізької ОДА Валерій Баранов та Олексій Бабурін (КПУ). Попередньо нові обличчя в парламенті з’являться по двох інших округах обласного центру — 75-му (Орджонікідзевському) та 76-му (Ленінському). Це ректор Запорізького національного університету Микола Фролов та недавній лідер запорізького Майдану Ігор Артющенко, обидва вони висувалися теж Блоком Петра Порошенка. У 77-му (Шевченківському) окрузі перемагає В’ячеслав Богуслаєв. І наостанок про загальнонаціональний виборчий округ на Запоріжжі: попередньо в області переміг Опозиційний блок; а ось в обласному центрі — Блок Петра Порошенка, друге—третє місця посіли Опозиційний блок та «Об’єднання «Самопоміч».
Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
 Одеса. Голосування переважно відбулося без пригод. Хоча до однієї зі спроб фальсифікації підсумків виборів було залучено майже 80 жителів Черкаської області, які прибули для «участі» у виборах народного депутата в Одеській області. Організатор виборчої «каруселі» обіцяв фальсифікаторам від 500 до 2000 гривень за голос. Крім оплати, «карусельщикам» обіцяли комфортабельний безплатний проїзд, повноцінне харчування й усі належні умови. Тих, хто погодився на аферу, організатор «каруселі» для звітності фотографував разом із паспортом. Але в ніч із 25 на 26 жовтня їх затримали працівники міліції.
Не виявили активності на виборах тимчасові переселенці з Донецької та Луганської областей, що проживають у санаторіях і будинках відпочинку. Зокрема, в санаторії «Сенетатя» в Сергіївці проголосувати вирішили лише 44 людини із 200 переселенців.
В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Івано-Франківськ. На Прикарпатті проголосувало 63,73 відсотка виборців. За даними ЦВК, найактивнішими були мешканці 85-го округу, де явка становила 70,75%, а найнижча явка зафіксована в ОВК №89 — 58,52%.
Політичні симпатії мешканців Івано-Франківщини, за попередніми даними, не відрізняються від загальнонаціональних. У трійці лідерів —»Народний фронт», Блок Петра Порошенка та «Самопоміч». Що більше опрацьовується протоколів, то частіше дані політичні сили чергуються місцями першості як на округах, так і в окремих ДВК.
За попереднім підрахунком голосів та інформацією на сайті Центральної виборчої комісії (станом на 8.00), мешканці обласного центру віддали перевагу (ОВК №83) депутату вже колишньої Верховної Ради Олександру Шевченку. В окрузі 
№87 (центр — Надвірна) перемагає його колега Юрій Дерев’янко, який, наразі, є беззаперечним лідером за кількістю людей, що за нього проголосували. В ОВО №85 лідирує міський голова Калуша Ігор Насалик, 
№84 — Михайло Довбенко, №86 — Василь Бартків, №88 — Юрій Тимошенко, №89 — Юрій Соловей.
Стосовно перебігу голосування та процесу підрахунку голосів, то спостерігачі від різних організацій повідомляють, що порушень, які впливали б на результати виборів, в області не зафіксовано.
Галина БРУХАЛЬ.
Кіровоград. Зранку в день виборів надійшло повідомлення про начебто «викрадення голови ДВК з печаткою та бюлетенями». Хоча згодом представники «Опори» зазначили, що це було не викрадення, а непорозуміння: представники ДВК в Таловій Балці були проти заміни діючого голови, тому туди приїхали «люди з битками» та «посприяли» призначенню нового голови. Ким були особи, які «наводили лад» на ДВК в Таловій Балці, наразі ніхто не знає. Водночас спостерігачі зазначають, що це може бути приводом для визнання недійсними результатів виборів на дільниці, адже для будь-якого суб’єкта виборчого процесу є підстава для судового позову.
Серед білого дня група невідомих напала в Знам’янському районі на машину з журналістами та кандидатами в народні депутати, зокрема журналіста Мустафу Найєма. Зловмисники розтрощили автомобіль камінням, що стало предметом головного болю для місцевих силових структур, адже Президент висловив сподівання, що розслідування пройде швидко й результативно. Так і сталося — уже вночі семеро нападників були затримані.
А на виборчому окрузі №102 біля дільничної виборчої комісії №350230 в с. Казарня Знам’янського району мобільна група з кандидатами в народні депутати затримали особу, яка займалася підкупом виборців від одного з кандидатів. Члени групи заходили на дільницю і помітила жінку з паперами, яка втікала (та виявилася директором клубу, де розташована дільнична виборча комісія). Її було затримано в момент, коли вона намагалась знищити список людей, які уклали угоди, продавши свій голос за 200 гривень.
Петро МЕЛЬНИК.
Херсон. «З боєм» доводилося подекуди прориватися на виборчі дільниці регіону спостерігачам від громадських організацій. На дільниці по округу №182 у Херсонській державній морській академії члени виборчкому відмовилися допустити до спостереження за ходом голосування представника обласного осередку Комітету виборців України, посилаючись на те, що «чекають іншу особу». Голова осередку КВУ Дементій Бєлий повідомив кореспонденту «Голосу України»: тільки після попередження про відповідальність за порушення закону та півгодинних перемовин спостерігача таки допустили на дільницю й вибачилися перед нею. А на дільниці у селі Козацькому Бериславського району член виборчкому напередодні голосування влаштував бешкет і намагався побити голову комісії, яка не змогла приборкати колегу самотужки й викликала міліцію. Міліція визначила, що член виборчкому п’яний, його вивели з дільниці, було складено адміністративний протокол. А на виборчій дільниці у Скадовську процедура голосування розпочалася з ударів сокири — рубали... сейф із виборчими бюлетенями. Ключі від нього за нез’ясованих обставин загубили, тому довелося зламувати металеву коробку тим, що було під рукою. Спостерігачі подекуди фіксували також нестачу урн для бюлетенів та плакатів із інформацією про кандидатів у народні депутати України на окремих дільницях — машина, що мала доставити ці матеріали з Центрвиборчкому, 25 жовтня потрапила в аварію на території Миколаївщини. Втім, незважаючи на об’єктивні проблеми та суб’єктивні обставини, всі 775 виборчих дільниць на Херсонщині розпочали свою роботу вчасно.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
 Черкаси. У день голосування працівники правоохоронних органів затримали у Черкасах три великомісні пасажирські автобуси, що вирушали на виборчу «карусель» по області, а згодом мали прямувати в Одеську область. Майже 150 «мандрівників» спортивної статури з паспортами у кишені було доставлено до міліцейського відділка. Молодикам висунуто звинувачення у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 160 (підкуп виборців) Кримінального кодексу України. Організаторам злочину «світить» покарання від 5 до 7 років, учасникам «каруселі» — до двох.
Загалом народне волевиявлення на Черкащині відбулося без ексцесів. Працювало 1102 дільниці, які охороняло півтори тисячі правоохоронців. Явка виборців — близько 56 відсотків. Це на 5—7 відсотків менше, ніж було на попередніх парламентських виборах. У чотирьох округах лідирують чинні народні депутати, колишні представники ПР, у трьох — представники великого бізнесу.
Лідія ТИТАРЕНКО.
 
Чернігів. Майже 57 відсотків виборців Чернігівщини взяли участь у голосуванні на 1103 виборчих дільницях. Найкраща їх відвідуваність була у 208-му виборчому окрузі, де проголосувало 63,36% тих, хто має на це право. На території області перебували офіційні спостерігачі від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) і Канадської місії спостереження (CAMEON). Перешкод у діяльності міжнародних спостерігачів та виборчих комісій не зафіксовано. За попередніми даними, у мажоритарних округах лідирують представники Блоку Петра Порошенка Владислав Атрошенко, Валерій Куліч, Олег Дмитренко. У день виборів був зафіксований напад на керівника «КВУ» в Чернігівській області Володимира Андрійченка. Бійці батальйону «Чернігів» у Кіптях зупинили 5 автобусів з молодиками і конфіскували у них комплекти військової форми. Також правоохоронці зупинили для перевірки 4 автобуси зі «спортивними журналістами», які їхали слідкувати за виборами. Міліція у Чернігові затримала кількох виборців, які виносили бюлетені з метою їх продажу за 200 гривень.
Сергій ПАВЛЕНКО.
 
Суми. На позачергових виборах явка, за попередніми даними, наблизилася до 55%. Найбільша активність — у 161-му виборчому окрузі — понад 60%. Перед деякими дільницями нетерплячий електорат займав чергу ще у вранішніх сутінках. Так, зокрема, півсотні мешканців села Підліснівка Сумського району взяли тутешню виборчу дільницю «в облогу» за одну годину до її відкриття. Сумчани мають надію на зміни — економічні, соціальні, правові.
За повідомленням регіональної прес-служби Громадянської мережі ОПОРА у Конотопі місцева ТРК «Вежа» у день виборів передавала інтерв’ю з одним із кандидатів у народні депутати. «Герой» назвав цю телепередачу «провокацією», а директор телекомпанії сказала, що для неї це також несподіванка. Цим інцидентом після відповідної заяви відразу зайнялися правоохоронці. Не полишили вони також поза увагою і заяви сумчанки, яка голосувала на одній з дільниць 157-го виборчого округу. Прийшовши на дільницю, жінка дізналася, що в неї з’явився двійник: у відповідній графі проти її прізвища вже стояв підпис про отримання нею бюлетеня. Не обійшлося без дьогтю і в 161-му виборчому окрузі, де моторизовані молодики у день виборів нахабно купували голоси виборців за готівку. І, нарешті, останнє суттєве порушення виборчого законодавства: на 158-му виборчому окрузі було зафіксовано поширення листівок з «чорним піаром» проти чотирьох кандидатів у народні депутати.
І насамкінець: незначну кількість несуттєвих правопорушень виборчого законодавства можна пояснити також пильністю майже двох тисяч правоохоронців, які у день виборів охороняли спокій сумчан.
Владислав ЖМУРКОВ.