Виробництво з виготовлення пелетів для спеціалізованих котлів розпочав учорашній безробітний інженер-механік, а нині підприємець Володимир Федоришин із міста Корець, що на Рівненщині.

— Нам потрібно якомога швидше стати незалежними від російського газу і перейти на альтернативні види палива, — каже Володимир Арсенович. — Відходи для виготовлення пелетів беремо переважно на пилорамах Житомирської області. Спочатку їх подрібнюємо, потім сушимо, гранулюємо. Ми виготовляємо пелети з відходів хвойних порід, бо вони високоенергетичні: 1,7 кілограма пелетів заміняють кубометр газу. Раніше реалізовували свою продукцію тільки в Польщі, тепер маємо ринок збуту і в Україні. На Рівненщині у нас закуповують паливо великі підприємства «Крупець» і «Газотрон».

Оскільки справа з виготовлення пелетів — вигідна, то виробництво розширюватимуть: працевлаштують ще шість осіб. Причому зроблять це через Корецький районний центр зайнятості, з яким підприємець співпрацює. До речі, він і сам до того, як започаткувати власну справу, перебував тут на обліку, звідси до нього на посаду менеджера з розширення ринку збуту прийшов і Тарас Дулюк.

І керівник, і його менеджер розмірковують над необхідністю здешевлення в Україні спеціалізованих котлів, які у Польщі коштують удвічі менше. Щоб вони були доступнішими для громадян. Адже за альтернативними видами палива — майбутнє.

— Завдяки цьому ми не лише позбудемося залежності від російського газу, а й поліпшимо екологію. Адже енергію можна отримати з різних видів біопалива. Зокрема, з надлишків соломи, яка залишається на полях. До речі, у соломи зернових культур дуже енергоємна біомаса. Один рулон соломи вагою 300 кілограмів має теплоту згоряння 140 кубометрів природного газу, — каже Володимир Федоришин.

Надія АДАМЧУК, Олександра ЮРКОВА.

На знімку: підприємець Володимир Федоришин обговорює перспективи працевлаштування ще шістьох осіб із заступником директора Корецького районного центру зайнятості Жанною Сухаревською.

Фото Надії АДАМЧУК.