Служба безпеки разом з Генеральною прокуратурою взялися за руйнування корупційної схеми збирання поборів з посадовців і підприємців Сумської області, запровадженої колишніми та нинішніми чиновниками ОДА. Безготівкові кошти, які надходили хабарникам від комерційних та державних структур регіону, нахабно проводилися в документах нібито на «потреби АТО», а потім перетворювалися в готівку через сумські та загальнодержавні благодійні фонди.

Одна з таких хабарниць-чиновників (начальник відділу Сумської ОДА) така собі Т. вимагала, приміром, від обласного посадовця за збереження за ним крісла хабара — два мільйони гривень!

Працівники Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ піймали зловмисницю на гарячому — під час отримання нею частини неправомірної вигоди у розмірі 300 тисяч гривень. У відеоматеріалах зафіксовано, як хабарниця одержує пачки з купюрами та обговорює терміни передачі решти грошей.

На день затримання з обумовлених 2 мільйонів чиновниця вже отримала перший «транш» у розмірі 517 тисяч гривень (100 тисяч у безготівковій формі та 417 тисяч готівкою).

Під час обшуків у службових поміщеннях облдержадміністрації виявлено платіжні доручення та листи благодійних фондів щодо «перерахування коштів на потреби АТО», роздруківки руху грошей рахунками цих фондів та інші документи, що підтверджують їх перерахування суб’єктами господарювання.

Генеральною прокуратурою України ухвалено рішення щодо затримання хабарниці, матеріали скеровано до суду для обрання щодо неї запобіжного заходу — утримання під вартою.