На Херсонщині беззбройний фермер примусив утекти ватагу озброєних грабіжників і допоміг її затримати.

Безпрецедентний випадок: на колегію управління МВС Херсонщини як почесного гостя було запрошено скромного фермера, і кілька сотень офіцерів ушановували його, як героя. Власне, 59-річний хазяїн фермерського господарства «Аннушка» із села Надеждівки Білозерського району області Анатолій Кандиба і є найсправжнісінький герой — без перебільшень. Адже саме він, ризикуючи життям, переслідував групу небезпечних злочинців, які приїхали, щоб скоїти розбійний напад на дім його родини, зупинив її і особисто знешкодив одного з бандитів!

— Того дня я додому приїхав, коли вже почало сутеніти. Поставив у дворі свою «Ниву», й одразу пішов заряджати акумуляторну батарею до трактора. Коли тут дружина кличе: у двір через закриті ворота якісь люди ломляться. Я взяв вівчарку й пішов розбиратися. Виходжу, а на дорозі стоїть «БМВ» із розкритими дверцятами, і біля неї двоє чоловіків. Тільки-но вони мене побачили, підбігли ще двоє. Я наблизився, дивлюся, а на іномарці номера скотчем заклеєні. Чоловіки перехопили мій погляд, швидко сіли в машину, і «дали по газах». Мені все стало зрозуміло — я кинувся до «Ниви», швидко її завів і теж помчав за «БМВ», — розповів мені Анатолій Кандиба. — Дорогою зателефонував знайомому — першому заступникові начальника міліції мого району Сергію Шевейку й розповів про підозрілих гостей. Він сказав, що спробує їх перехопити, і попросив повідомляти про пересування «БМВ». Проїхали кілька кілометрів, і вже під самим райцентром Білозеркою — назустріч світло фар, і вилітає міліцейська машина із синіми номерами. Та іномарка, за якою я гнався, розвертається і їде прямо на мене. Я подумав, хай там що буде: поставив «Ниву» поперек дороги й загородив «БМВ». Іномарка все-таки зупинилася, але так близько, що між нею і моєю машиною не можна було навіть газету просунути! З «БМВ» вискочили всі, хто там був, і кинулися навтьоки. Я за ними. Наздогнав одного з тієї четвірки, повалив на землю, поставив йому ногу на спину й так дочекався міліції.

— Близько дев’ятої години вечора ми з начальником Білозерського райвідділу міліції Сергієм Керкезом уже зібралися їхати додому на службовій «Шкоді». Дорогою на мобільний дзвонить фермер Анатолій Кандиба й описує підозрілу машину із заклеєними скотчем номерами. У нас не було при собі ні табельної зброї, ні будь-яких спецзасобів, але тоді про них і не думали — головне було будь-що зупинити злочинців. Виїхали на перехоплення, і коли «БМВ» потрапила в зону прямої видимості, там усе зрозуміли. Дивлюся, в іномарці відкривається люк над сидіннями, і з нього на дорогу починають викидати якісь предмети. Потім «БМВ» загальмувала біля фермерської «Ниви», а ми позаду заблокували її «Шкодою», — доповнює історію фермера перший заступник начальника Білозерського РВ УМВС Херсонщини підполковник Сергій Шевейко. — Втікачів, які вискочили з іномарки, спільними зусиллями затримали й доправили до райвідділу. Там стало зрозуміло, що це не якісь дрібні злодюжки, а професійні злочинці: троє із чотирьох затриманих були раніше неодноразово засуджені за крадіжки й грабежі. Під час обшуку в будинку одного зі членів угруповання вилучили пристосування для відстрілу гумових куль, перероблене під бойовий патрон. Злочинці були серйозні, налаштовані рішуче — якби вони вже ввійшли в будинок, і фермер вчинив опір, справа неминуче закінчилася б великою кров’ю.

За сприяння в знешкодженні банди начальник міліції Херсонщини Валерій Литвин особисто вручив фермерові Анатолію Кандибі Почесну грамоту. І це ще скромне визнання його подвигу: адже відвернений напад був лише одним із багатьох тяжких злочинів, скоєних озброєними зловмисниками. Докази причетності цього ОЗУ до цих злочинів ще збираються, але вже ясно, що їх було чимало: адже банда орудувала на Херсонщині більш як два роки!

На знімку: начальник УМВС Херсонщини генерал-майор Валерій Литвин вручає грамоту фермерові, який допоміг знешкодити банду.

Фото автора.