Верховна Рада підтримала ініціативу Президента України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності та ухвалила в другому читанні і в цілому відповідний закон. Про це заявив представник Президента у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко.
За його словами, в прийнятому законі передбачено низку реформ, пов’язаних із декриміналізацією окремих статей Кримінального кодексу. Їх запропоновано перенести в Кодекс про адміністративні правопорушення, а ще чимало норм узагалі вилучити з переліку злочинів.
У новому документі передбачена заміна на етапі слідства санкції тримання під вартою на звільнення під заставу. Ця норма досі в нашій країні широко не застосовувалася, а тепер фактично стане домінуючою. Крім того, у згаданому законі зафіксовано положення щодо заміни міри покарання — з позбавлення волі на сплату штрафу. Все це стосується лише правопорушень, пов’язаних із господарською діяльністю.
«Відбувається адекватна реакція з боку держави на економічні правопорушення. Якщо шкоди було завдано економіці чи суб’єктам господарської діяльності, то, відповідно, і покарання має бути «економічним» — сплата штрафу і компенсація заподіяних збитків», — додав народний депутат.
За словами Юрія Мірошниченка, всі ці новації чітко віддзеркалюють норми і стандарти, які вже давно діють у країнах Євросоюзу та в інших державах цивілізованого 
світу.
«Через такі реформаторські закони реалізується проголошений Президентом курс на забезпечення сприятливого бізнес-середовища в країні та гуманізацію правопорушень, пов’язаних із господарською діяльністю. А це, у свою чергу, дасть змогу залучити нові інвестиції й спонукатиме до зростання економічної активності як громадян України, так і підприємців з інших країн», — додав представник Президента.
Він переконаний: згаданий закон є складовою комплексної реформи у сфері кримінальної юстиції, яка також ініційована главою держави. 
Вл. інф.