Задеклароване Укрзалізницею скасування додаткових пасажирських потягів під час зимових свят загрожує зривом оздоровлення студентів і школярів. А водночас й великими збитками для карпатських оздоровниць.

Херсонські школи на період зимових канікул (з 24 грудня по 10 січня) традиційно організовують колективні поїздки учнів у супроводі педагогів до Львова, Рахова і Яремчого. Туди вирушають не менш як двісті хлопчиків і дівчаток, до того ж для них зазвичай замовляють цілі вагони додаткових пасажирських потягів. Якщо нині такої можливості не нададуть, заплановані на зиму поїздки доведеться або скасувати, або значно скоротити.

— Щорічні канікулярні поїздки на Західну Україну в рамках туристично-краєзнавчої роботи організовують школи та позашкільні заклади освіти, однак більшість витрат оплачують батьки. У разі відсутності квитків на поїзд вони можуть відмовитися від оплати оренди автобусів — не тільки тому, що це дорожче, а й з міркувань безпеки. Шлях на Львівщину з півдня України розтягується більш як на тисячу кілометрів, а на проблемних ділянках зимової дороги з ожеледицею й сніжними заметами різко зростає ризик потрапити в аварію з людськими жертвами, — вважає начальник міського управління освіти Юрій Никонов.

Такої само думки і лідери студентських організацій найбільших ВНЗ регіону, які займаються підготовкою зимового оздоровлення.

— Представники студентського профкому Херсонського державного університету разом з колегами з Миколаївського університету кораблебудування вже побували на базі відпочинку в закарпатському селищі Ясеня, куди ми, як зазвичай, плануємо на канікулах організувати виїзд не менш як двохсот студентів, — розповідає голова студпрофкому ХДУ Андрій Вишневський. — До Карпат ми завжди діставалися пасажирським поїздом. Не хотілося б, щоб із квитками на цей час виникли проблеми. Але як їм не виникнути, якщо додаткових пасажирських поїздів не буде, а поїзд Львів—Херсон, який торік був щоденним, нині ходить через день?! Тут уже орієнтуватимемося на погоду: якщо в горах випадуть рясні сніги, що в січні не рідкість, автобусом гірською дорогою доїхати до бази буде складно й навіть небезпечно. Загалом поїздка — під сумнівом.

Херсонські, миколаївські, одеські організатори святкових поїздок на Західну Україну стурбовані й розчаровані. Заяви й акції протесту вже готують декілька неформальних молодіжних організацій — тим паче, що невдоволення діями керівників Укрзалізниці місцева учнівська молодь накопичує вже давно. Ще з осені залізничне начальство скасувало п’ять пасажирських міжобласних поїздів, які прямують через Херсон. Через це студентам міських ВНЗ стало набагато складніше добиратися із сільських районів на навчання і додому. Необдуманим цей крок вважає навіть місцева влада: міський голова Херсона Володимир Сальдо й голова облдержадміністрації Микола Костяк звернулися до Укрзалізниці з проханням відновити рух «збиткових» поїздів. Однак реакції немає.