Ухвалений парламентом закон про вибори народних депутатів політичні сили оцінюють по-різному. Одні називають його перемогою і компромісом, інші — меншим злом, а хтось — зрадою. Одначе політологи запевняють: деякі норми закону можуть бути вигідними для багатьох політиків, у тому числі й опозиційних. 

Проте за демократичні вибори ще доведеться поборотися, адже сам закон, хоча б яким хорошим він був, не може цього гарантувати. Про це йшлося на «круглому столі» «Новий закон про вибори — опозиція проти опозиції».

Так, народний депутат Валерій Бондик (Партія регіонів) переконаний: голосування засвідчило, що в парламенті присутні здорові сили, у тому числі і в опозиції. Сам закон він називає «плодом компромісу», адже більшість поправок опозиції було враховано. «Ми вважаємо, що ТСК попрацювала принципово, до того ж очолювала її опозиція. Будь-який закон може критикуватися, поки він не почне працювати. Лише його застосування на практиці може засвідчити його вади або досягнення», — зазначив депутат.

Протилежної думки дотримується бютівець Сергій Сас. Те, що подається як компроміс, за його словами, насправді було вибором між поганим і ще гіршим. «З самого початку влада поставила перед собою мету — зберегти домінуюче положення і залишитися біля керма. Закон про вибори — є одним із механізмів, який дозволить це зробити,— переконаний обранець. — Адже в рамках його реалізації влада продаватиме округи. Тобто фактично громадяни будуть позбавлені права обирати депутата».

Ще категоричнішу оцінку новому закону дав лідер «Громадянської позиції», народний депутат Анатолій Гриценко («НУ—НС»). «Якби залишився чинний закон, максимум, який би отримала Партія регіонів, — 10—15 відсотків у парламенті. 85—90 відсотків — це була б опозиція».

А на думку політолога Володимира Фесенка, повернення до змішаної системи дасть і негативні, і позитивні результати. Зокрема, за його словами, майбутній парламент сильно відрізнятиметься від нинішнього і не буде таким керованим. Водночас він застеріг партію влади від застосування маніпуляцій.

З другого боку, вважає політолог, опозиція не повинна взагалі відмовлятися від перегонів. Надто ті, хто не подолає п’ятивідсотковий бар’єр. Адже поборотися за місце у парламенті вони зможуть через мажоритарні округи.