Шановні колеги, дорогі друзі!

Щиро вітаю членів обох делегацій Комітету з парламентського співробітництва, який є не лише головним інструментом парламентського діалогу між Україною та Європейським Союзом, а й ключовою силою усього процесу європейської інтеграції України.

Переконаний і дуже сподіваюся, що 17-те засідання Комітету матиме особливе, доленосне значення в історії нашого міжпарламентського діалогу та стане своєрідною представницькою прелюдією до вирішального саміту Україна — ЄС у грудні цього року. Ваш порядок денний на наступні півтора дні, обмін думками з представниками уряду і Верховної Ради України точитиметься навколо найбільш принципових проблем європейської інтеграції нашої держави — завершення переговорного процесу з підписання Угоди про асоціацію між нами та створення поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ЗВТ), питань візового діалогу, внутрішнього розвитку в Україні та ЄС, міжнародної політичної ситуації та багатьох інших сфер двостороннього партнерства.

Певен, не буде перебільшенням сказати, що остаточне розв’язання проблем, які у рівній мірі непокоять Україну та ЄС у цьому порядку денному, відкривають шлях до безпрецедентного рівня інтеграції України з Європейським Союзом та значною мірою переведуть Україну у правове поле ЄС.

Звісно, це поставить перед Верховною Радою України багато додаткових завдань, але, я переконаний, це будуть відповідальні й водночас приємні завдання.

Для України це означатиме початок фактично нової історії, перший своєрідний етап еволюції геополітичного характеру. В цьому контексті не можу не погодитися з думкою Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон, яка, зокрема, недавно зазначила: «Росія та Європейський Союз у рівній мірі зацікавлені забезпечити процвітання та стабільність спільного регіону, де Україна відіграватиме особливо значущу роль важливого партнера. Відносини між ЄС та Україною, Угода про їх асоціацію не будуються за рахунок українсько-російських відносин».

Як Голова Верховної Ради України наголошу на тому, що в Україні високо цінують підтримку Європейського парламенту у ключових питаннях відносин нашої держави з ЄС, зокрема, незмінну позицію щодо визнання євроінтеграційних прагнень України.

У цьому контексті в Україні позитивно сприйняли визнання в Резолюції Європейського парламенту від 27 жовтня цього року європейської перспективи нашої держави та посилання у цьому зв’язку на статтю 49 Лісабонського договору. Це — надзвичайно потужний позитивний сигнал для українського суспільства, яке має бачити кінцеву мету та свідомо йти до неї.

Ми також вітаємо конструктивну позицію Європарламенту стосовно завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію Україна — ЄС та підготовки в цьому контексті наступного саміту Україна — ЄС 19 грудня ц. р.

В Україні уважно прислуховуються до всіх порад та рекомендацій ЄП. У цьому зв’язку вважаю за доцільне принагідно звернути увагу, що 17 листопада Верховна Рада широкою більшістю (366 голосів) ухвалила закон «Про вибори народних депутатів». Цим рішенням ми підтвердили наше прагнення забезпечити дотримання високих демократичних та виборчих стандартів, зокрема, у світлі наступних парламентських виборів у 2012 році.

Мені особливо приємно констатувати, що це рішення, попри критику, продемонструвало, що у Верховній Раді України є достатній потенціал для досягнення компромісу. Зрозуміло, що стимулом для досягнення компромісу була зацікавленість політиків, політичних сил у наступних виборах. Я вважаю, що цей потенціал належить поширити і на інші питання, які стосуються і сьогодення, і майбутнього України.

Українська сторона з усією серйозністю ставиться і до критичних сигналів Резолюції ЄП, а також оцінок Європарламенту щодо внутрішньополітичних процесів, які відбуваються в нашій державі. Це диктує логіка як переходу на нові контрактні відносини між Україною та ЄС, так і європейської інтеграції України, що залишається незмінним стратегічним пріоритетом для української влади. Такі питання як реформа судової та виборчої систем, зміцнення демократії та фундаментальних свобод, неупереджене та незалежне судочинство, а також верховенство права, серед іншого, у контексті триваючих кримінальних судових процесів, належать до пріоритетів розвитку України як європейської держави, що прагне і повинна відповідати критеріям майбутнього членства в ЄС. Це й головні пріоритети для Верховної Ради України.

Я повинен сказати, що ми — надзвичайно складне суспільство, у нас не так багато є позицій, щодо яких ми знаходимо компроміс. Проблема євроінтеграції — це те, що об’єднує українське суспільство, не викликає розлогих заперечень серед українського політикуму. У Верховній Раді України цю ідею, цей курс, цей напрямок підтримують усі фракції — це більш ніж 420 народних депутатів України.

Україна та ЄС перебувають на визначальному етапі розвитку своїх двосторонніх відносин. Фактично завершено переговорний процес щодо Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, включаючи створення зони вільної торгівлі. Єдиним питанням, що залишається на порядку денному і потребує додаткових зусиль сторін, є вироблення компромісного формулювання щодо майбутнього наших відносин з ЄС. У нас є повне розуміння всієї політичної складності цього питання для Євросоюзу на нинішній стадії його політико-економічного розвитку, є й чітке судження щодо глибини наших внутрішніх «домашніх завдань». Утім, процитую Христофора Колумба: «Лише здолавши перепони і розбрат, можна упевнено досягти обраної мети і прибути до пункту призначення». Але цей пункт призначення має існувати.

Отже, ми очікуємо на остаточне завершення роботи над текстом Угоди про асоціацію між Україною та ЄС до саміту Україна — ЄС та підготовку Угоди до підписання у першій половині 2012 року. Це досягнення могло б бути закріплене в тексті спільної заяви про Угоду про асоціацію, схваленої за підсумками теперішнього засідання.

У цьому контексті підкреслю особливу важливість парламентського діалогу щодо Угоди про асоціацію Україна — ЄС.

Ми вітаємо той факт, що Комітет з питань міжнародної торгівлі ЄП 14 листопада цього року та Комітет у закордонних справах ЄП 17 листопада схвалили проект Рекомендацій ЄП щодо Угоди про асоціацію. Сподіваємося на позитивний розгляд Рекомендацій Європарламентом у цілому 1 грудня цього року.

Сьогоднішнє засідання Комітету з парламентського співробітництва Україна — ЄС у Києві — додаткова нагода посилити позитивну динаміку відносин Україна — ЄС. У цьому зв’язку ми сподіваємося, що в заключному документі за підсумками засідання знайдуть відображення найамбітніші цілі порядку денного відносин Україна — ЄС та основні очікування України від саміту 19 грудня ц. р.

Одним із ключових завдань для нас у контексті євроінтеграційного курсу є лібералізація візового режиму з ЄС, адже зрушення у цій сфері є найбільш відчутними для українських громадян. На сьогодні досягнуто значного прогресу у виконанні критеріїв першої (законодавчої) фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС, який було надано нам у листопаді минулого року. Верховна Рада ратифікувала міжнародні конвенції у сфері захисту персональних даних, протидії торгівлі людьми, взаємної допомоги у кримінальних справах, боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, та ухвалено відповідні імплементаційні національні закони, а також низку інших важливих законодавчих актів. Наш прогрес позитивно оцінюється Європейською комісією та Європейською службою зовнішньої діяльності.

Ми рухаємося далі з метою якнайповнішого виконання рекомендацій ЄС, наданих у рамках безвізового режиму.

Сподіваємося, що проведену в Україні масштабну роботу з виконання Плану дій буде позитивно відзначено на найвищому політичному рівні під час саміту.

Шановні колеги!

Тематика нашого сьогоднішнього засідання Комітету є насиченою та актуальною. На вас чекає чимала робота, але сподіваюсь, що вона буде плідною і сприятиме подальшому розвитку взаємовигідних відносин між Україною і Європейським Союзом.

В Україні розраховують на підтримку з боку Європейського парламенту у просуванні ключових питань європейської інтеграції України. Працюючи разом, ми спроможні суттєво зміцнити відносини між Україною та ЄС, максимально посилити солідарність у наших діях.

І на завершення скажу: мені бачиться, що сьогодні — момент істини. І я переконаний, що багато залежить від української сторони, багато залежить від наших спільних узгоджених дій, розуміння і бачення відповідальності не лише з урахуванням сьогоднішніх реалій, а з урахуванням перспективи, яка має бути виразною для нас усіх і дозволити нам сприймати життя в усіх його багатоманітних вимірах.

Тому, шановні колеги, дозвольте побажати нам плідних дискусій, а головне — діалогу для ухвалення спільних узгоджених позитивних рішень.

Дякую за увагу.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.