За оперативними даними Центральної виборчої комісії, на позачергових парламентських виборах долають прохідний п’ятивідсотковий бар’єр і потрапляють до Верховної Ради України восьмого скликання шість політичних сил. Політична партія «Народний фронт» набирає 21,59% голосів виборців, Партія «Блок Петра Порошенка» — 21,41%, політична партія «Об’єднання «Самопоміч» — 11,15%, політична партія «Опозиційний блок» — 9,91%, Радикальна партія Олега Ляшка — 7,35%, політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 5,64%. Решта партій не долають прохідний бар’єр. Станом на 17-ту годину 27 жовтня ЦВК обробила 61,23% протоколів окружних виборчих комісій. Явка виборців становила 52,42%.

Позачергові парламентські вибори відбулися у рамках чинного законодавства, відповідно до міжнародних стандартів, і їх легітимність не може ні в кого викликати сумнівів, заявляють у ЦВК. І хоча через тимчасову окупацію Криму та бойові дії на Донбасі голосування відбулося не у всіх виборчих округах, і громадяни України обирали до Верховної Ради не 450, а 423 народні депутати України, це не суперечить законам та Конституції. Адже Верховна Рада є повноважною за умови обрання не менш як двох третин від її конституційного складу. Такі прецеденти в новітній історії українського парламентаризму вже були: парламент другого скликання, який у 1996 році прийняв Основний Закон держави — Конституцію України — також працював не у повному складі (388 депутатів). Однак жодних сумнівів щодо його легітимності також не виникало.

Позачергові парламентські вибори 26 жовтня відбулися у 198 виборчих округах. Не проводилося голосування у 12 округах АР Крим і двох округах Севастополя, дев’яти округах Донецької області і шести округах Луганської області. Вже за декілька годин після початку голосування Голова ЦВК Михайло Охендовський заявив, що у Центрвиборчкому немає підстав говорити про те, що вибори у якомусь із 198 округів перебувають під загрозою зриву. Хоча у день виборів до ЦВК надходили повідомлення про порушення на виборах. На 20-ту годину, на момент закінчення голосування, у ЦВК було зареєстровано 18 скарг, більшість із яких надійшли поштою, однак вони мали технічний, а не системний характер. Скажімо, на деяких дільницях забули про перехід на зимовий час, зникало світло. На одній із дільниць округу №46 (Артемівськ, Донецька обл.) члени дільничної комісії зіпсували всі бюлетені для голосування в мажоритарному окрузі, проставивши штамп «Вибув» проти прізвища не того кандидата, і там проходили вибори лише у багатомандатному загальнодержавному окрузі. У трьох округах згубили печатки, і їм із ЦВК передали дублікати. На дільниці на Кіровоградщині від епілептичного нападу помер заступник голови дільничної виборчої комісії. У Києві на одній із виборчих дільниць після 20-ї години члени дільничної комісії замкнули двері й не лише нікого не впускали, а й не випускали. Надходили й інші інформації про незначні порушення. Утім, ці інциденти не могли вплинути на результати виборів, переконані у ЦВК. «Говорити, що вибори перебувають під загрозою зриву, у нас немає абсолютно жодних підстав», — запевнив Голова ЦВК Михайло Охендовський.

«За оцінками як самої ЦВК, так і за попередніми оцінками спостерігачів, у тому числі й міжнародних, парламентські вибори в Україні 26 жовтня проходять відповідно до закону, чесно, прозоро, відкрито, на підставі та із збереженням міжнародних стандартів, — стверджує заступник Голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна. — Для тих, хто сподівався, що позачергові вибори не відбудуться або відбудуться з порушенням, невтішна новина — вибори відбулися».

Правом змінити місце голосування скористалися 190 273 особи. Із них 2864 мешканці Криму, 744 севастопольці, 21 794 мешканці Донецької області, 11 119 луганчан. Із числа військовослужбовців взяли участь у виборах майже 25 тисяч чоловік, із них близько 10 тисяч — у зоні АТО.

Тенденцією нинішніх виборів було зниження активності виборців у низці регіонів та по країні загалом. Традиційно високою була і є явка на виборах у західних областях — Львівська (проголосували 70% виборців), Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Рівненська, пасли задніх Одеська, Херсонська, Закарпатська області. У Києві скористалися правом голосу 55,86% виборців. У Донецькій області взяли участь у виборах 32,4%, у Луганській — 32,87%.

Першими надіслали до ЦВК попередню інформацію про результати голосування 13-й і 18-й округи на Вінниччині. Однак уже зранку темпи передавання результатів голосування від окружкомів до ЦВК почали викликати тривогу. Станом на 12-ту годину понеділка вже було завершено підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях, а в окружкомах розпочали приймати протоколи дільничних виборчих комісій із мокрими печатками, однак було оброблено і внесено до електронно-аналітичної системи ЦВК «Вибори» лише 43,13% протоколів ОВК.

Деякі окружкоми відверто пасуть задніх, і якщо в найближчі години ця ситуація не зміниться, ЦВК вживатиме заходів аж до припинення повноважень складу комісії та призначення нового складу, заявив у понеділок зранку Голова ЦВК Михайло Охендовський. Він закликав працівників виборчих комісій забути про свою залежність від кандидатів і політичних партій, які їх делегували до комісій, та не піддаватися тиску. А до кандидатів — з проханням не робити членів комісій заручниками ситуації, і мати мужність визнати результат.

Зокрема, в окрузі №112 (центр — Рубіжне Луганської області) до півдня понеділка не було опрацьовано жодного протоколу дільничних виборчих комісій, бо через те, що бюлетені не було запаковано, було прийнято рішення про повторний підрахунок голосів. Ще в близько десяти округах Донецької, Луганської, Одеської, Житомирської областей, та в горезвісному окрузі №132 Миколаївської області (центр — Первомайськ), та в столичному окрузі №216 було опрацьовано менш як 10% протоколів. В окрузі №106 — «втомилися» і оголосили перерву до 8-ї години вівторка, хоча інші комісії по Україні працювали без відпочинку вже другу добу. В окрузі №140 —весь керівний склад комісії о 9-й ранку заявив про складання повноважень і пішли додому. У ЦВК пообіцяли оперативно прийняти належні рішення щодо зміни складу окружкомів. За законом, вибори можуть бути визнані недійсними, якщо будуть визнані недійсними результати на всіх дільницях округу.

У ЦВК частково підтвердили і тривожну інформацію з 59-го округу на Донеччині — про присутність озброєних осіб. За словами Голови ЦВК, на окрузі були спроби озброєних осіб вплинути на роботу окружкому, але завдяки діям працівників правоохоронних органів комісія запрацювала у штатному режимі. На цьому окрузі також зафіксовано спостерігачами випадок вкидання пачки бюлетенів. Однак, як згодом з’ясувалося, швидше за все, це був результат голосування однієї родини — бюлетені вкинули до скриньки, згорнуті в трубочку, і дільнична комісія визнала їх недійсними.

Голова ЦВК нагадав: за перешкоджання виборчим правам громадян і фальсифікацію виборів передбачено кримінальну відповідальність.

В одномандатних мажоритарних виборчих округах лідирують багато знаних як нових, так і старих імен. Найстаріший народний депутат Юхим Звягільський, котрий обирався до парламенту всі сім скликань, за попередніми даними, знову перемагає в одномандатному виборчому окрузі №45 на Донеччині. Із великим відривом лідирує на окрузі на Житомирщині й Володимир Литвин, Голова Верховної Ради попередніх скликань. До нового парламенту потраплять багато вже давно знайомих облич — у мажоритарних округах дуже впевнено лідирують Михайло Поплавський, Олесь Довгий, Сергій Тарута, Сергій Ківалов, брати Балоги. Водночас упевнено перемагають в округах і нові політики, герої Майдану, польові командири — лідери «Правого сектору» Дмитро Ярош і Бореслав Береза, сотники Майдану — Михайло Гаврилюк і Володимир Парасюк, бойовий командир Андрій Білецький. Від Блоку Петра Порошенка місця у парламенті можуть посісти ще понад 60 депутататів-мажоритарників. Отож результати виборів в одномандатних виборчих округах також істотно вплинуть на розстановку політичних сил у парламенті та формування парламентської більшості.

Однак підрахунок результатів виборів триває. У ЦВК очікують отримати всі 100% електронних протоколів окружних виборчих комісій до вечора середи, 29 жовтня, або ранку четверга, 30 жовтня. За законом на підрахунок результатів голосування на виборах відведено 15 днів, а офіційні результати виборів мають бути оголошені до 10 листопада.

Буква закону

Конституція України, ст. 82 Верховна Рада України є повноважною за умови обрання не менш як двох третин від її конституційного складу.

 

Верховна Рада України збирається на першу сесію не пізніше ніж на тридцятий день після офіційного оголошення результатів виборів.

Факт

На позачергових парламентських виборах було зареєстровано 365 897 спостерігачів, із них 2321 спостерігач від іноземних держав і міжнародних організацій. Найбільш представницькою була місія ОБСЄ (776 спостерігачів).

Дослівно 

Голова ЦВК Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ:

 

— Те, що здавалося неможливим ще два місяці тому, — що в Україні відбудуться позачергові парламентські вибори, — стало невідворотним. Держава має історичний шанс довести можливість проведення виборів не лише відповідно до української Конституції та законів, а і міжнародно визнаних стандартів. Завжди краще вибирати, аніж воювати.

Цікаво

В Антарктиді на станції «Академік Вернадський» було утворено одну виборчу дільницю, яка входила до складу 223-го округу міста Києва. На цій дільниці до списку виборців було включено всього 11 чоловік. Підсумки голосування: 8 голосів віддано за «Блок Петра Порошенка», два — за «Громадянську позицію» Анатолія Гриценка і один голос за «Правий сектор».

Підрахунок голосів на позачергових виборах до Верховної Ради України на ДВК №131, м. Київ (Дарницький район).

У Центральній виборчій комісії під час брифінгу щодо попередніх підсумків голосування на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.    

Київ. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов із дружиною взяли участь у голосуванні на позачергових виборах до Верховної Ради України.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Брифінг у Центральній виборчій комісії Голови ЦВК Михайла Охендовського щодо попередніх підсумків голосування на позачергових виборах до Верховної Ради України.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.