Учора в Києві підбивали підсумки спільного проекту Програми розвитку ООН, Міжнародної організації праці та Державного центру зайнятості «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості». Проект стартував у 2008 році. За цей час розроблено модель працевлаштування громадян з особливими потребами та методологію надання їм соціальних послуг, яка апробована в 90 центрах зайнятості України.
Долучившись до міжнародного співтовариства, Україна ратифікувала Соціальну хартію та Конвенцію ООН про права інвалідів, основним з яких є право громадян на гідну працю.
— Законодавчо за людьми з інвалідністю закріплено право на працю. Аби забезпечити це право, держава стимулює роботодавців до створення робочих місць для робітників з обмеженими можливостями, — сказав перший заступник міністра соціальної політики України Василь Надрага. — Через надання дотацій роботодавцям за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття цьогоріч працевлаштовано 1065 осіб з інвалідністю.
Національний директор проекту, директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький (на знімку зліва поруч із координатором МОП в Україні Василем Кострицею) зазначив, що соціальна адаптація інвалідів через працевлаштування потребує чимало змін як у законодавстві, так і у свідомості суспільства. Мовляв, для співвітчизників, які мають групу інвалідності, працювати — це не лише підняти власну самооцінку та поліпшити своє матеріальне становище. Ця категорія — успішні та ефективні працівники, які роблять свій вклад в економіку країни.
— У світі більш як мільярд людей мають інвалідність, в Україні таких — 2,7 мільйона. І лише половина з них реалізували своє право на працю, — повідомив В. Галицький. — Працюючи у рамках проекту разом із ПРООН та МОП, ми намагалися виправити цю ситуацію на краще. На жаль, дія проекту збіглася із світовою кризою, під час якої істотно скоротився попит на робочу силу. Україна за цей період втратила понад мільйон найманих працівників. Попри таке становище на ринку праці, нам вдалося адаптувати всі новації цього проекту.
Протягом січня—жовтня 2011 року послугами державної служби зайнятості скористалося понад 30,9 тис. інвалідів, з них працевлаштовано понад 9,5 тис. осіб. Рівень працевлаштування цієї категорії громадян становить 30,8 відсотка.
Найчастіше особам з обмеженими фізичними можливостями пропонують пройти профнавчання за напрямами «перукар», «столяр», «кравець», «пошиття та ремонт взуття», «комп’ютерний набір та верстка тексту», «технічне обслуговування, ремонт офісної та комп’ютерної техніки» тощо. Також створюють сприятливі умови інвалідам, які бажають займатися надомною працею.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.