Попри те, що за результатами екзит-полів «Батьківщина» здобула меншу підтримку, ніж очікували в партії, та навіть отриманий результат дає змогу Юлії Тимошенко повернутися у владу. А яке буде місце цієї політичної сили в коаліційному розкладі, поки що говорити зарано. Зрештою, й сама Ю. Тимошенко під час першого після завершення голосування брифінгу з прогнозами щодо майбутньої участі «Батьківщини» в коаліції не поспішала, а лише обмежилася загальними оцінками виборів.

За її словами, найважливішим підсумком позачергових виборів є те, що вперше за 23 роки в Україні обрано проєвропейський парламент, а дві політичні сили — Блок Петра Порошенка та «Народний фронт» — фактично отримали мандат на здійснення влади. «Це означає, що Верховна Рада буде робити всі необхідні кроки, щоб наблизити Україну до Європейського Союзу, європейських принципів і стандартів», — сказала Ю. Тимошенко та додала, що в новому парламенті «Батьківщина» чітко дотримуватиметься своїх принципів та «допомагатиме тій владі, яку сформує народ».

«Ми завжди будемо на боці людей, ми завжди будемо за європейський вибір, ми будемо за вступ України до НАТО та за руйнацію старої корумпованої системи», — підкреслила політик.

Ще одним підсумком проходження «Батьківщини» до парламенту стало здобуття депутатського мандата Надією Савченко. У зв’язку з цим Ю. Тимошенко запевнила, що «Батьківщина» докладе всіх зусиль, щоб вона отримала дипломатичний статус представника України в Парламентській асамблеї Ради Європи. «Я вірю в те, що Надія Савченко, яка стане народним депутатом України, в найкоротший термін отримає статус представника в Парламентській асамблеї Ради Європи, що дасть змогу наполягати на її негайному звільненні», — сказала Ю. Тимошенко.

Тим часом адвокат Надії Савченко Марк Фейгін припустив, що після можливого обрання його підзахисної до складу парламентської делегації України в ПАРЄ, її звільнення стане однією з умов повернення права голосу російській делегації.

Під час ще одного брифінгу планами роботи в парламенті поділилися члени оновленої команди «Батьківщини». Зокрема, Ігор Жданов повідомив про свої наміри працювати в Комітеті з питань національної безпеки і оборони, юрист-міжнародник Альона Шкрум хоче долучитися до реформування судової системи, прокуратури та боротьби з корупцією, економіст Олексій Рябчин планує займатися питаннями інноваційного розвитку, юрист Іван Крулько одним із перших хоче внести законопроект про механізм відкликання народного депутата.

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко разом із родиною проголосувала на позачергових парламентських виборах у Дніпропетровську.

Фото надано Всеукраїнським об’єднанням «Батьківщина».