— Це майже тридцятиметрова карпатська смерека, якій 61 рік. Вона виросла на лісовій галявині, тому однаково гарна і пухнаста з усіх боків. І, хоча довелося обрізати нижні гілки, вигляду це не зіпсує. Кожну гілку повернуть на місце вже в Римі — це щось схоже на конструктор, — каже головний лісівник області Ігор Фізик.

Як повідомляв «Голос України», підготовка дерева для подорожі до Ватикану, де воно прикрашатиме площу перед собором Святого Петра під час Різдвяно-Новорічних свят, тривала протягом кількох днів. Місією п’ятьох верхолазів гірського рятувально-пошукового загону на чолі з Петром Опалеником, які жили в спеціальних наметах, було акуратно обв’язати крону тросами, щоб діаметр зменшився з дев’яти до трьох метрів.

Ялинку зрубали «зв’язаною», підчепили до гвинтокрила, який переніс її за кілька десятків кілометрів — на пряму дорогу до села Великий Бичків, куди приїхав автопоїзд. На причепі спорудили дерев’яний каркас, котрий надійно утримуватиме ялинку. Сюди ж, на вантажівку, склали й нижні, найдовші й найкрасивіші гілки, кожну пронумерували. Потім їх знову прикріплять на стовбур. І красуня-смерека постане у всій своїй красі вже у Римі.

Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида переконаний: зусилля з підготовки не даремні, адже подарувати головне різдвяне дерево Ватикану — честь і для Закарпаття, і для України. Обійшлися всі ці клопоти майже у сто тисяч євро. Допомогли меценати.

В далеку дорогу символ Різдва благословили святі отці, а помандрувала ялинка на радість водіям-іноземцям під бадьору гуцульську музику. На кордоні України з Євросоюзом цей дорогоцінний і символічний вантаж швидко оформили чопські митники й прикордонники. Отже, смерека з Українських Карпат, струнка 30-метрова красуня з сотнями шишок, тішитиме всю християнську Європу.

Фото прес-центру ОДА.