Учора у Верховній Раді відбулося сімнадцяте засідання Комітету з парламентського співробітництва  (КПС) між Україною та Європейським Союзом, основною темою якого стала готовність нашої країни до парафування Угоди про асоційоване членство та створення зони вільної торгівлі з ЄС.
Вітаючи учасників засідання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що Комітет з парламентського співробітництва є не лише головним інструментом парламентського діалогу між Україною та ЄС, а й розширює процес європейської інтеграції нашої держави. Глава українського парламенту висловив сподівання, що 17-те засідання Комітету матиме особливе, навіть доленосне значення в історії міжпарламентського діалогу і стане своєрідною представницькою прелюдією саміту «Україна — ЄС», який має відбутися 19 грудня цього року в Києві.
 «Завершення переговорного процесу та підписання договору про асоціацію і створення зони вільної торгівлі та безвізового режиму для України відкривають шлях до безпрецедентного рівня інтеграції з ЄС та значною мірою приведуть нашу державу в правове поле ЄС, — підкреслив В. Литвин. — Це поставить перед Верховною Радою багато додаткових завдань. Для України це означатиме початок фактично нової історії, перший етап еволюції геополітичного характеру».
Звертаючись до європейських парламентаріїв, Голова Верховної Ради запевнив, що в Україні високо цінують підтримку Європарламенту в ключових питаннях відносин нашої держави з ЄС, зокрема, незмінну позицію щодо визнання євроінтеграційних прагнень України, уважно прислуховуються до порад та рекомендацій Європарламенту. 
Під час засідання українські та європейські парламентарії мали змогу звернутися до Голови Верховної Ради України із запитаннями. Здебільшого вони стосувалися проблем дотримання в нашій державі демократичних процедур та прав людини. Зокрема, народний депутат України Ірина Геращенко (фракція «НУ—НС») звернула увагу на потребу гарантування під час виборчої кампанії невтручання з боку держави у діяльність ЗМІ, зокрема, заборони перевірок мас-медіа, запропонувала внести відповідні зміни до виборчого закону. І. Геращенко повідомила, що депутати від опозиції мають намір звернутися до Конституційного Суду щодо порушення процедури під час розгляду законопроекту про вибори у парламенті. Натомість Володимир Литвин наголосив: під час ухвалення нового виборчого закону компроміс у парламенту був дуже хиткий. І хоча у парламентської більшості було вдосталь голосів, щоб прийняти закон без представників опозиції, все ж було досягнуто домовленості з лідерами фракцій як більшості, так і меншості.
Глава парламенту висловився проти внесення змін до виборчого закону до виборів: на його погляд, корегувати документ можна буде вже після перегонів, оскільки напередодні виборів кожна політична сила намагатиметься щось запропонувати під власне бачення виборчого процесу. Глава парламенту підтримав позицію щодо заборони перевірок ЗМІ під час виборчої кампанії.
Представник Європарламенту в Комітеті з парламентського співробітництва Марек Сівець (Польща) також назвав ухвалення нового виборчого закону позитивом. Однак, за його словами, з боку Євросоюзу ретельно стежать за якістю правової системи та дотриманням прав людини в Україні, стурбовані арештами колишніх політиків. Європарламентарій також висловив занепокоєння щодо відходу від суто пропорційної виборчої системи та повернення до мажоритарної.
На це Володимир Литвин відповів, що проблема не у виборчій системі, а у розвиткові партій в Україні. На його переконання, партії повинні бути створені природним шляхом, мають пройти етапи розвитку та становлення, а не штучно створюватися за один день «під сезон» за гроші багатих людей. 
Голова української частини Комітету з парламентського співробітництва, голова Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Борис Тарасюк висловив сподівання, що під час саміту «Україна — ЄС» 19 грудня угоду про асоціацію буде парафовано. Однак, коментуючи інформацію у ЗМІ, що Президент України Віктор Янукович може не відвідати саміт, а натомість поїде до Москви на раду Євразійського економічного співтовариства (ЄвраАзЕС), Б. Тарасюк повідомив, що МЗС України не підтвердило факт підготовки візиту Президента України до Москви 19 грудня, а представництво Європейської комісії в Україні підтвердило, що інформація щодо перенесення саміту 19 грудня не надходила. 
Натомість представники Європарламенту налаштовані вельми оптимістично. Голова частини Європейського парламенту Комітету з парламентського співробітництва Павел Коваль (група Європейських консерваторів та реформістів у Європарламенті, Польща) заявив журналістам, що нині ми стоїмо перед одним із найважливіших моментів в історії відносин між Україною та ЄС. На його думку, проект договору про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, який має бути парафовано на саміті в грудні, є найефективнішим договором історії Євросоюзу з країнами, котрі не є членами Євросоюзу. Тож не потрібно боятися, що в цьому документі не сказано прямо про перспективу повноцінного членства України в Євросоюзі. 
За підсумками 17-го засідання Комітету з парламентського співробітництва між Україною та Євросоюзом буде ухвалено заяву та рекомендації із закликами до подальшої євроінтеграції нашої держави.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
На знімку зліва направо: голова Представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, секретар делегації Європарламенту (ЄП) у КПС Міхал Цапліцкі, голова частини ЄП КПС (група Європейських консерваторів та реформістів у ЄП, Польща) Павел Роберт Коваль, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, голова української частини (УЧ) КПС, голова Комітету з європейської інтеграції Борис Тарасюк («НУ—НС») і заступник голови  УЧ КПС, член Комітету з питань безпеки і оборони Анатолій Кінах (Партія регіонів).
Представник Європарламенту Марек Сівець (у центрі) і член Комітету з європейської інтеграції Роман Зварич (праворуч).