Нинішнього тижня Рівним поширювались чутки про нібито аварію на «Рівнеазоті». А після того прес-служба Рівненської обласної організації УНП поширила прес-реліз, в  якому з посиланням на працівників підприємства, котрі на умовах нерозголошення їхніх прізвищ (бояться втратити роботу) повідомили про те, що нібито «у ніч з неділі на понеділок на третьому агрегаті в одному з цехів виробництва аміаку сталися перегрів, пожежа та викид полум’я». Агрегат (а їх усього три) нібито було серйозно пошкоджено. 
Щоб з’ясувати, чи поширена УНП інформація не є черговим піар-ходом напередодні парламентських виборів, чи викладені у прес-релізі факти відповідають дійсності, зателефонувала голові правління ПАТ «Рівнеазот» Михайлу Заблуді, хоча, чесно кажучи, колеги-журналісти та чиновники з Рівненської ОДА відраджували, пізнавши на собі «культуру спілкування» цього пана. Вже на перших хвилинах спілкування я відчула правоту колег, бо, не встигла ще й поставити запитання, як пан Заблуда відмовився від будь-яких коментарів і поклав слухавку. Спробувала зателефонувати у приймальню головного інженера «Рівнеазоту», де була піддана секретаркою справжньому допиту...
Чесно кажучи, така «закритість» здивувала, так само як і колег з інших ЗМІ, яким теж відмовили у коментарях. Не було їх поширено і прес-службою «Рівнеазоту». А вона могла б або підтвердити, або спростувати поширену РОО УНП інформацію. І заспокоїти збурених чутками городян. Схоже, на «Рівнеазоті» не знайомі із Законом про доступ до публічної інформації, згідно із яким журналісти мають право отримувати відповіді на свої запити, в тому числі й на усні. Тим паче, якщо це стосується їх професійної діяльності, зокрема, висвітлення таких резонансних і небайдужих громаді екологічних тем. Адже «Рівнеазот» — підприємство підвищеної екологічної небезпеки, тож люди, які живуть поблизу нього, хочуть знати правду, чи таке сусідство не загрожує їхньому здоров’ю. Справедливе, як на мене, бажання. У цьому плані прозоро працює з громадськістю прес-служба Рівненської АЕС.
Залишається сподіватися, що власник ПАТ «Рівнеазот» Дмитро Фірташ, який, судячи з телепередач, чудово спілкується з журналістами, підкаже своїм найманим працівникам, зокрема голові правління Михайлі Заблуді, що і для нього, як громадянина України, є обов’язковим дотримання законів, у тому числі Закону про доступ до публічної інформації.
Тим часом прогалини в недостатній інформації тільки шкодять іміджу підприємства. І, звичайно, знаходяться бажаючі їх заповнити. Так, Агентству журналістських розслідувань вдалося поспілкуватися з одним із працівників «Рівнеазоту» на умовах нерозголошення його прізвища, оскільки людині це може коштувати звільнення. Працівник підтвердив факт аварії, а також повідомив, що постраждалих не було. Також розповів, що, за неофіційною інформацією, яку обговорюють між собою «азотівці», збиток підприємства вже склав кругленьку суму, тож працівникам сказали, що ні премії, ні тринадцятої зарплати не буде.
Голова Рівненської ОДА Василь Берташ, до якого, попри його зайнятість, додзвонитися легше, ніж до М. Заблуди, сказав, що інформація про аварію на «Рівнеазоті» до нього не надходила, хоча й дав розпорядження своєму заступнику з’ясувати, чи вона була насправді. У телефонній розмові з чиновником М.  Заблуда заперечив випадок такої аварії. Так само розводять руками і працівники МНС, які запевняють, що не виїжджали за викликом на «Рівнеазот». На це у простого люду, котрий після замовчування аварії на ЧАЕС схильний довіряти чуткам (мовляв, диму без вогню не буває), своє пояснення: якщо завдали шкоду довкіллю, то це може коштувати гіганту штрафу, тож йому вигідно «не виносити сміття з хати».
Що тут скажеш, крім класичного: нестача інформації породжує чутки.
 
Рівне.